Linkovi

Josipović-Biden: SAD prepoznaju napretke Hrvatske u reformama


Hrvatski predsjednik Josipović na sastanku s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton u State Departmentu, 3.5.2011.
Hrvatski predsjednik Josipović na sastanku s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton u State Departmentu, 3.5.2011.

Nakon razgovora u Bijeloj kući, hrvatski predsjednik sastao se s državnom tajnicom Hillary Clinton te s nekoliko kongresnika i senatora

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović je prije nekih sat vremena završio službeni razgovor s američkim predsjednikom Joeom Bidenom. Po izlasku iz Bijele kuće dao je slijedeću izjavu hrvatskim novinarima:

„Moram reći da sam vrlo zadovoljan sastankom. Potpredsjednik Biden je vrlo informiran i o stanju u Hrvatskoj i o stanju u regiji. Riječ je o političaru koji je vrlo prijateljski nastrojen i prema Hrvatskoj i prema regiji, i koji vidi i prepoznaje ono što se u Hrvatskoj čini na reformama, na poboljšanju odnosa u regiji, pa i, na kraju krajeva, na hrvatskom pristupu Europskoj uniji. Glavna tema su bili: bilateralni odnosi, zatim hrvatska pozicija danas u svijetu i u Europi. Ono što je posebno važno: Amerika prepoznaje napretke koje je Hrvatska učinila u reformama, u približavanju Europskoj uniji, i smatra naš pristup Europskoj uniji strateškim napretkom cijele regije, posebno, naravno, Hrvatske. Isto tako, razgovarali smo o našoj suradnji u okviru NATO saveza. Bilo je, naravno, riječi i o borbi protiv terorizma. I, konačno, bilo je riječi o regiji, gdje Sjedinjene Države prepoznaju ulogu koju Hrvatska ima na razvoju dobrih regionalnih odnosa.“

Nakon razgovora s američkim dopredsjednikom Joeom Bidenom, hrvatski predsjednik Ivo Josipović sastao se s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton u Državnom tajništvu.

"Čast mi je pozdraviti hrvatskog predsjednika u State Department u sklopu njegove vrlo značajne posjete Sjedinjenim Državama," kazala je državna tajnica Hillary Clinton pred početak razgovora s hrvatskim predsjednikom i dodala:

"Predsjednik Josipović je imao vrlo značajan sastanak s dopredsjednikom Bidenom te druge sastanke ovdje u Washingtonu. Gospodine predsjedniče, Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju aspiracije Hrvatske, ne samo za članstvo Hrvatske u Europskoj uniji, što je od ključne važnosti, nego i ulogu koju vaša zemlja ima u Europi i regiji."

Nakon što se zahvalio na ovim riječima, predsjednik Josipović je izjavio:

"Podrška Sjedinjenih Država i prijateljstvo vrlo su nam važni još od samog početka naše države. Nadam se da ćemo imati uspješan sastanak kao što su bili oni prije."

Nakon razgovora s gospođom Clinton, hrvatski se predsjednik sastao s Diane Orentlicher, zamjenicom američkog predstavnika za pitanja ratnih zločina.

XS
SM
MD
LG