Linkovi

Još jedna banka u Americi doživjela krah


Centrala banke Prve republike bazirana je u San Francisku
Centrala banke Prve republike bazirana je u San Francisku

Banka JP Morgan saopštila je da će kupiti većinski dio banke Prva republika, koja je tokom vikenda kolabirala i treća je u nizu američkih banaka koje nisu uspjele da se izbore sa krizom u protekla dva mjeseca.

Po dogovoru postignutom na aukciji, JP Morgan platiće 10,6 milijardi dolara američkoj Federalnoj korporaciji za osiguranje depozita (FDIC), za veći dio banke Prve republike.

JP Morgan je inače najveća banka u SAD.

Pošto je kupio bankarski gigant, novac klijenata banke Prve republike neće osiguravati vlada, kao što je to bio slučaj sa dvije banke.

Banka Silicijumske doline i Signature banka bankrotirale su u martu, i izazvale veliki stres na fiinansijskom tržištu, što je i slučaj banke Prve republike ponovo donio.

Banka Prve republike je ove godine izgubila 97 odsto svoje vrijednosti, a saopšteno je da je u prvom kvartalu izgubila 100 milijardi dolara.

Američka centralna banka - Federalne rezerve - konstatno je podizala referentnu kamatnu stopu od prošle godine, uprkos pozivima da uspore i da će izazvati previranja na bankarskom tržištu.

JP Morgan je preuzeo novac klijenata banke Prve republike, koji će oni sada moći da podignu u njihovim filijalama.

Sekretarijat za finansije SAD pozdravio je dogovor o preuzimanju.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG