Linkovi

Nakon spaljivanja jordanskog pilota: Ubistvo za koje nema nikakvog opravdanja


Za sada nema nagovještaja o mogućim promjenama vojne strategije i taktike koaliciionih snaga u borbi protiv Islamske države. Izvjesno je da je svijet još jedistveniji u osudama militanata ISIS-a.

Jordanske vlasti pogubile su jučer dvoje terorista, Sajidu al-Rishawi i Ziada Karboulija, dvoje al-Qaidinih terorista, odgovarajući tim činom na brutalno ubistvo pilota oružanih snaga Jordana kojeg su militanti Islamske države zarobili u decembru prošle godine, nakon rušenja aviona kojim je učestvovao u zračnim udarima na pozicije militanata u Siriji. Životom pilota Muatha al-Kaseasbeha militanti ISIS-a ucjenjivali su jordanske vlasti tražeći od njih da oslobode osobe, odgovorne za teške terorističke napade u Jordanu.

Prema videu koji su objavili militanti Islamske države pilot Muath al-Kaseasbeh spaljen je živ. Video je zgrozio svijet. Ulice jordanskih gradova bile su tijesne za sve one koji su osuđivali taj barbarski čin.

Mualim baba Jan Saighani za ubistvo jordanskog pilota kaže da je apsolutno protivno islamu kao vjeri i dodaje:

"Kada neka grupa, pojedinac, bilo ko.... politička stranka... bilo ko... počini ratni zločin taj zločin pokušavaju nekako i nečim opravdati. U ovom slučaju ne vidim nikakvog mogućeg opravdanja u islamu kao vjeri."

Jordanski pilot zarobljen je u decembru prošle godine. Predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama je na vijest o spaljivanju pilota rekao:

"To je još jedan dokaz surovosti i barbarizma boraca Islamske države. To će nas podstaći da udvostručimo odlučnost i napore naše koalicije da Islamsku državu uništimo, teroriste i militante definitivno porazimo."

Mada je video o spaljivanju pilota živog objavljen ovog tjedna, u Jordanu vjeruju da je on ubijen prije mjesec dana. Jordanski kralj Abdullah je u utorak, nakon susreta sa gospodinom Obamamom, pozvao Jordance da budu jaki i odlučni. Mnogi od njih su, izlazeci na ulice, tražili osvetu. I osveta je uslijedila vrlo brzo. Jučer, u ranu zoru, izvršena je smrtna kazna nad dvoje al-Qaidinih džihadista.

Christopher Harmer, analitičar Isnstituta za ratne analize, kaže da Sjedinjene Države, ako žele biti efikanse u borbi protiv Islamske države, moraju bolje koristititi snage na tlu i dodaje:

"Sada odgovaramo samo na jedan način, a to su zračni udari. I time nećemo poraziti snage Islamske države. Zračnim udarima, koordiniranim sa lokalnim snagama na tlu, zaustavljamo, tu i tamo, napredovanje militanata, ali ih nigdje i nimalo ne potiskujemo nazad."

Za sada nema nagovještaja o mogućim promjenama vojne strategije i taktike koaliciionih snaga u borbi protiv Islamske države. Izvjesno je da je svijet, nakon brutalnog ubistva jordanskog pilota, još jedistveniji u osudama militanata koji, oružjem i zloupotrebljavajući islam, nastoje ostvariti svoje izopačene ciljeve.

Nakon spaljivanja jordanskog pilota: Ubistvo za koje nema nikakvog opravdanja
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00

XS
SM
MD
LG