Linkovi

Jonathan Moore: Revizija tužbe protiv Srbije nije praktičan korak


Jonathan Moore
Jonathan Moore

Šef misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH) Jonathan Moore dao je komentar na moguću reviziju tužbe BiH prema Srbiji za agresiju i genocid pred Haškim tribunalom.

Kako je rekao za sarajevski list Oslobođenje, taj bi proces samo doveo u pitanje status i koncenzus u Predsjedništvu BiH, te da za tako nešto ne postoji opravdanje.

„Oni koji znaju prošlost ove zemlje, oni koji poštuju ovu zemlju, znaju i činjenice, narod zna kakvi su zločini počinjeni na ovim prostorima. Genocid u Srebrenici već je potvrđen na međunarodnom nivou. Zbog svega toga, revizija tužbe nije dobar korak, nije zajednički ni praktični korak u ovom trenutku“, rekao je Moore.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je najavio mogućnost revizije tužbe, ranije je izjavio da se presuda iz 2007. godine analizira od strane pravnih stručnjaka kako bi se utrvrdili elementi za eventualnu reviziju tužbe.

„Mi naprosto ne možemo aktivno zaustaviti ono što se od nas očekuje. Od mene se očekuje da aktivno zaustavljam agenta u njegovom pokušaju da ostvari reviziju. Ko sam ja da to uradim?“, izjavio je Izetbegović.

Predsjednik HDZ-a i član predsjedništva BiH Dragan Čović, prije nekoliko dana u Banjaluci naglasio je da nikome ne treba ponovno aktiviranje agenata iz BiH po pitanju ponovne revizije tužbe.

„Mislim da bi nas to vratilo unazad i da bi nastao potpuni kolaps u funckioniranju vlasti u BiH“, rekao je Čović.

Lideri političkih stranaka u Republici Srpskoj (RS) zaprijetili su izazivanjem krize vlasti ukoliko se podnese zahtjev za reviziju tužbe.

"Ako Izetbegović pokrene reviziju doći će do zastoja u tijelima vlasti BiH, a za to će biti kriv sam lider SDA", poručio je Branislav Borenović, predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP).

U međuvremenu se oglasilo rukovodstvo stranke SDA rekavši kako su zaprepašteni žestinom reakcija stranaka iz RS-a.

Naglasili su kako revizija tužbe nije pitanje jedne političke stranke niti jednog lidera, već pitanje historijske istine i pravde.

„Stoga pozivamo sve političke stranke u BiH i regionu, da situaciju sagledaju objektivno, i da svoje reakcije zadrže u okvirima razumnog i zakonitog djelovanja“, saopćeno je iz SDA.

Agent BiH pred Sudom u Haagu Sakib Softić te njegov pravni tim, prilikom podnošenja zahtjeva za reviziju tužbe, morali bi priložiti nove ključne dokaze koji u trenutku presude nisu bili poznati sudu u Hagu, smatra Refik Hodžić, direktor komunikacija pri Međunarodnom centru za tranzicijsku pravdu.

„Pravni tim Sakiba Softića morao je doći do nevjerovatnih dokaza odlučujuće prirode u roku proteklih pet mjeseci. Koliko je poznato, da se moglo doći do takvih dokaza, to bi već bilo prisutno u javnosti“, rekao je Hodžić za Aljazeeru.

26. februara ističe rok za pokretanje revizije postupka BiH protiv Srbije za agresiju i genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu (ICTY).

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG