Linkovi

Johnny Gimble “slavi s prijateljima” i sve nas poziva u svijet Western swinga


Johnny Gimble “slavi s prijateljima” i sve nas poziva u svijet Western swinga
Johnny Gimble “slavi s prijateljima” i sve nas poziva u svijet Western swinga

'King of the Fiddle' puni 84 godine uz puno razloga za slavlje

Na albumu “Celebrating With Friends,” slavni teksaški violinist, mandolinist i vokalist Johnny Gimble, kako to i naslov albuma govori, slavi s prijateljima. Za slavlje ima puno razloga.

U svibnju, Johnny Gimble – “King of the Swing Fiddle” - puni 84 godine. Svirati je počeo, u plesnim dvoranama istočnog Teksasa, još prije Drugog svjetskog rata. Otada, kao session glazbenik, krasio je albume bezbroj drugih umjetnika, od Leftyja Frizzella, Martyja Robbinsa, Raya Pricea, Charlieja Pridea, Waylona Jenningsa, Dolly Parton, Georgea Straita. do Merlea Haggarda, Cheta Atkinsa, čak Paula McCartneyja. Od 1979. do 1981., pratio je na svjetskoj turneji Willieja Nelsona. A i vidjeli i culi ste ga mozda, u filmu “Honkeytonk Man, Clinta Eastwooda. Gimble je dobitnik pet nagrada Country Music Association, kao najbolji instrumentalist; osam nagrada Akademije za country glazbu, kao najbolji violinist. Tri puta je nominiran za Grammyja, dobitnik je jednoga, a prije 16 godina uručena mu je i nagrada Nacionalne zaklade za umjetnost koja folk i tradicijskim majstorima na taj način odaje priznanje za njihovu umjetničku vrsnost i doprinose tradicijskom nasljeđu Amerike. Od kraja 40-ih do sredine 60-ih godina, Johnny Gimble je, kao član slavnog teksaškog sastava Bob Wills’ Texas Playboys, bio ključan u stvaranju i razvoju zvuka koji znamo kao Texas swing. Među tolikima koje nazivamo “legendarnima,” legendarni teksaški fiddler je istinska legenda. Johnny Gimble je jednostavno najbolji fiddler, točka.

S takvim CV-om normalno je da je stekao veliki broj prijatelja među drugim zvijezdama. U “Sweet Georgia Brown” u društvu je Merlea Haggarda.

Klasični Western swing napajao se na mnogim izvorima. Gimble tu činjenicu i naglašava uvrštavanjem na album “Celebrating With Friends” i skladbu “Lady Be Good,” Georgea i Ire Gerhswina. U njoj ima malu pomoć prijatelja Willieja Nelsona.

Uz Nelsona i Haggarda, Johnnyju Gimbleu pridružuju se i Vince Gill i Dale Watson i niz sjajnih instrumentalista, album – njegovih 14 skladbi - doista zvuči kao slavljenje s prijateljima - dobre vibracije, atmosfera opuštena, nepožurivana, svirka besprijekorna, prekrasan hommage jednom inače tihom i povučenom i skromnom čovjeku koji apsolutno zaslužuje svu pažnju koju na ovom albumu od prijatelja i dobija.

Producent Ray Benson, frontman onog drugog slavnog teksaškog benda – Asleep At the Wheel – pridružuje se Johnnyju Gimbleu u “Under the X in Texas,” u čast, naravno, njihovoj rodnoj državi, Teksasu!

XS
SM
MD
LG