Linkovi

John McCain: Izrazi podrške stižu sa svih strana nakon dijagnoze tumora na mozgu


Izrazi velike dvostranačke podrške se upućuju republikanskom senatoru Johnu McCainu, jedinstvenoj ličnosti u američkoj politici, nakon što je objelodanjeno da je dijagnosticiran sa agresivnim oblikom tumora na mozgu. McCain se uveliko smatra američkim herojem zbog svoje službe u Vijetnamskom ratu I pet godina provedenih kao ratni zarobljenik, kao I zbog 31 godine služenja na poziciji senatora iz Arizone. Naša novinarka Cindy Saine je intervjuirala senatora McCaina prošlog maja I osvrće se na njegovu ostavštinu do sada, dok se 80to godišnji senator koji je veliki borac planira uskoro vratiti u senat.

John McCain je imao opasan početak. Kao pilot američke mornarice u Vijetnamu, njegov avion je oboren nad jezerom u Hanoiu. Narednih pet godina je proveo kao ratni zarobljenik, pretrpivši premlaćivanja I mučenja. To nije nešto o čemu on mnogo priča. Ali ipak voli pričati o svom povratku u Vijetnam 20tak puta od tada, I njegovim naporima da se u Sjedinjene države prebace ostaci američkih vojnika koji su tamo ubijeni. On je za Glas Amerike govorio prošle godine.

Prije svega, poduzimao sam sve napore da bi se naši odnosi normalizirali. Želio sam zacijeliti ratne rane. Želio sam da se mnogi naši veterani, koji to nisu mogli učiniti, vrate kući. Mogu vam reći da ima veliki broj veterana koje sam sreo, koji su poveli svoje obitelji nazad u Vijetnam kako bi im pokazali gdje su služili I borili se. Zaista, odnosi između vijetnamskog naroda I Sjedinjenih država nikad nisu bili bolji, rekao je McCain.

On je republikanski predsjedatelj utjecajnog senatskog odbora za oružane snage I veliki zagovornik američke vojske. On je također poznat po suradnji sa demokratama po pitanju klimatskih promjena, sveobuhvatne imigracione reforme I reforme financiranja kampanja. McCain se dva puta kandidirao za predsjedničku utrku. 2008 je dobio nominaciju republikanske stranke u utrci sa tada kolegom senatorom Barackom Obamom. Nekoliko sedmica prije izbora, McCain je zaustavio jednu od svojih pristalica koja je pokušala uvrijediti Obamu.

On je Arap, rekla je jedna žena govoreći o Obami.

Ne, nije, on je pošten obiteljski čovjek, građanin sa čijim se nekim stavovima ja ne slažem, rekao je tada McCain.

Jedan od prvih koji je reagirao na vijest o McCainovoj dijagnozi tumora na mozgu bio je upravo Barack Obama, koji je u svojoj Twitter poruci rekao sljedeće

John McCain je američki heroj I jedan od najhrabrijih boraca koje sam ikada poznavao. Tumor ne zna sa kim se nosi. John, pokaži kako izgleda snažna pobjeda.

To isto osjećanje je izrazio I Donald Trump kao I mnoge McCainove kolege na Capitol hillu koji žele da mu uskoro požele dobrodošlicu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG