Linkovi

JOHN LANSING: „Na izvrtanja iz Kremlja” odgovoriti objektivnim vijestima


John Lansing, predsjednik Borda guvernera za radioifuziju (BBG), svjedoči o borbi protiv ruske propagande, 14. septembar 2017.
John Lansing, predsjednik Borda guvernera za radioifuziju (BBG), svjedoči o borbi protiv ruske propagande, 14. septembar 2017.

Sjedinjene Američke Države (SAD) odgovaraju na rusku propagandu naporima da u u okviru novih medija na „izvrtanja iz Kremlja” odgovore objektivnim vijestima, rekao je tokom svjedočenja na pretresu u Senatu John Lansing, predsjednik Borda guvernera za radioifuziju (BBG), institucije koja upravlja Glasom Amerike i drugim medijskim entitetima pod okriljem federalne vlade.

Lansing je rekao da vidi „globalnu ekspanziju propagande i laži”, a da se vladina agencija, na čijem je sada čelu, aktivno suprotstavlja tim informacijama, koristeći činjenice.

On je detaljno predstavio napore da se stane na put ruskim dezinformacijama tako što će se doprijeti do onih koji vijesti slušaju na ruskom jeziku, u svim dijelovima svijeta.

Lansing je posebno naveo mrežu vijesti na ruskom jeziku pod nazivom „Current Time”, koja, prema promo spotu koji je Lansing prikazao, „pomaže gledaocima da razlikuju činjenice i fikciju”.

„Ruska strategija je da uništi samu ideju objektivnih, proverljivih činjenica”, rekao je Lansing. „BBG se adaptira kako bi direktno odgovorio na ovaj izazov, nudeći publici alternative ruskom dezinformisanju, u obliku objektivnih, nezavisnih i profesionalnih vijesti i informacija.”

Kako je rekao, dokumentarne filmove „Current Time” samo u periodu od januara do jula ove godine vidjelo je više od 300 miliona ljudi , od čega je polovina iz Rusije.

BBG je takođe pokrenuo novi projekat pod nazivom „Poligraf” (www.polygraph.info), za koji je Lansing rekao da služi kao servis za provjeru tačnosti informacija, kako bi mogle da se označe „izvrtanja Kremlja”.

„Na tom projektu radi grupa novinara koja analizira priče i izvještaje koje distribuiraju vladini zvaničnici, državni mediji i drugi pojedinci visokog profila”, navodi se na interent stranici projekta.

„Jedna stvar kojom se BBG ne bavi jeste propaganda”, naglasio je Lansing. „Naš sadržaj je zaštićen zakonodavnim zaštitnim zidom, koji spriječava američku vladu da se miješa u našu uređivačku politiku", zaključio je Lansing.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG