Linkovi

SAD: Otvorena vrata za mnoge mogućnosti u odnosima Irana, SAD i svijeta


John Kerry u razgovoru sa novinarkom Glasa Amerike Satareh Derakhshesh
John Kerry u razgovoru sa novinarkom Glasa Amerike Satareh Derakhshesh

Sporazum mora biti dokazivan i potvrđivan, ne glasanjem za njega, ne riječima, nego djelima i akcijama tokom procesa provođenja."

Američki državni sekretar John Kerry, ključni pregovarač Sjedinjenih Država u pregovorima o iranskom nuklernom programu završenim postizanjem prorazuma, istakao je u intervjuu za Glas Amerike da će implementacijom tog sporazuma svijet biti sigurniji, da će životni standard Iranaca biti poboljšan i da se, potencijalno, otvaraju vrata za mnoge druge mogućnosti u odnosima Irana i Sjedinjenih Država.

Američki državni sekretar je uvjeren da će i članovi Kongresa Sjedinjenih Država, i iranski Medžlis i Vrhovno vijeće shvatiti da bi neodobravanje, neprihvatanje sporazuma Irana i šest velikih sila moglo voditi daljim tenzijama, sukobima i ratu na uveliko problematičnom Srednjem i Bliskom Istoku. Za sam sporazum gospodin Kerry je rekao:

"Očigledno je da je temeljen na nadi da će nuklerni problem biti riješen, da bi Iran ponovo mogao biti nacija u konstruktivnim odnosima sa međunarodnom zajednicom. Sporazum mora biti dokazivan i potvrđivan, ne glasanjem za njega, ne riječima, nego djelima i akcijama tokom procesa provođenja."

Gospodin Kerry će tokom ovog tjedna često biti na Capitol Hillu, sjedištu američkog Kongresa. Na pitanje što će reći senatorima i zastupnicima, mnogima od njih vrlo skeptičnim prema postignutom sporazumu on je kratko odgovorio - reći ću istinu - i dodao:

"Očigledno je da postoji uticajna struja koja se protivi sporazumu. Drago mi je da Kongres ima 60 dana za razmatranje sporazuma. To je dovoljno vremena da mnogi, ako ne i svi, shvate da bi, ukoliko sporazum ne prihvatimo, mogli imati sukobe i eventualni rat. To bi mogla biti alternativa. Ako ne budemo prihvatli ovaj sporazum, tada će iranski vrhovni lider, vjerujem, reći - što da pregovaramo ako oni sporazume ne prihvataju. Ili, zašto da naši saveznici podržavaju sankcije koje su dovele do sporazuma, ako mi ne verificiramo sporazum. U tom slučaju sve ovo što smo postigli bi se raspalo i region gurnulo u veliku opasnost."

Gopsodin Kerry je u intervjuu za Glas Amerike odgovorio i na pitanje o opravdanosti kritika zašto u pregovorima sa Iranom nije bilo uključeno pitanje poštivanja ljudskih prava i pitanje oslobađanja nekoliko Amerikanaca, zatvorenih u Iranu. Govoreći o tome on je, pored ostalog, istakao:

"Da smo izabrali više otvorenih pitanja u odnosima svijeta i Irana, ili Irana i Sjedinjenih Država, pregovarali bi desetak godina i ne bi postigli ništa. Nismo imali toliko vremena, nuklerna pitanja su bila imperativ u tu smo ostvarili puni napredak."

Na kraju intervjua američki državni sekretar John Keerry je naglasio:

"Ako implementiramo sporazum, tada smo na putu otvaranja mnogih mogućnosti. Nadam se da će Kongres vidjeti te mogućnosti, da će i iransko Vrhovno vijeće vidjeti te mogućnosti"

SAD: Otvorena vrata za mnoge mogućnosti u odnosima Irana, SAD i svijeta
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

XS
SM
MD
LG