Linkovi

John Cohen - profesor koji popularizira i promiče javno razumijevanje znanosti


Ngoại trưởng Kerry gặp Tổng thống Pháp Francois Hollande tại điện Elysée ở Paris, 27/2/2013
Ngoại trưởng Kerry gặp Tổng thống Pháp Francois Hollande tại điện Elysée ở Paris, 27/2/2013

Cohen je veliki ljubitelj ovakvih neformalnih diskusija o znanosti, inače započetih 1998. godine u Engleskoj. Njegove večeri znane kao Denver Café Sci jedne su od najstarijih i najpopularnijih u Sjedinjenim Državama. Za njih on često odabire i angažira predavače: znanstvenike, profesore, liječnike...

Kroz posljednjih 40 godina, John Cohen je znanost učinio ne samo razumljivom, već i zabavnom. Ovaj profesor imunologije, inače popularni predavač na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Colorado, organizira javna predavanja o medicinskoj znanosti i mjesečne diskusije o najnovijim istraživanjima u lokalnom pubu. Ovog mjeseca, profesor Cohen postao je dobitnikom najviše nagrade Američke udruge za unaprijeđivanja znanosti, za svoja postignuća na promicanju javnog razumijevanja znanosti i tehnologije.

John Cohen još se uvijek sjeća svog prvog predavanja, od prije tridesetak godina:

"Dijapozitivi mi nisu radili, govorio sam prebrzo i nitko nije imao pojma o čemu, a koljena su mi neprestano klecala. Bilo je užasno."

Međutim, danas su njegova predavanja jedna sasvim druga priča. Dvorana za predavanja na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Colorado puna je nervoznih studenata medicine koji se pripremaju za njegov sat iz imunologije.

John Cohen imunologiju predaje na ovom sveučilištu skoro 40 godina…i njegova predavanja su sve samo ne užasna. Studenti su mahom puni hvale:

"Doktor Cohen predaje s nevjerojatnim entuzijazmom i vrlo je upućen u materiju..."

Danas, nakon što je na znanstveno precizan i detaljan način objasnio kako se sićušne molekule bjelančevina, odnosno antitijela, vežu na bjelančevine-antigene, kako bi stvorile složene lance odgovorne za imunitet, Cohen je ponudio objašnjenje koje studenti mogu lako vizualizirati – nacrtavši lanac od karikatura dječaka i djevojčica koji se drže za ruke…

Profesor Cohen kaže da ovakav pristup ne samo da pomaže njegovim studentima u razumijevanju imunologije, već im pritom proces učenja čini zabavnim. Kaže da svoj uspjeh predavača pripisuje onom prvom, užasnom satu – on ga je inspirirao da u toj profesiji postane bolji. I postao je tako dobar da je do sada primio gotovo 30 nagrada Medicinskog fakulteta za izvanrednu poduku. Godine 1989. profesor Cohen je započeo seriju predavanja o medicinskoj znanosti za lokalnu zajednicu. Na njegovo iznenađenje, predavanja su privukla nevjerojatno velik broj interesenata i pokazala se vrlo uspješnim. U 20 godina pohađalo ih je preko 17 tisuća ljudi, a inspirirala su slične programe na više od 80 fakulteta i bolnica širom zemlje.

Helen McFarlane, organizatorica tih predavanja, kaže da su praktična objašnjenja profesora Cohena motivirala ljude da traže slična pojašnjenja od svojih liječnika:

"Ako nešto nije u redu s vašim zdravljem, možete reći doktoru da vam nije jasno o čemu se radi i zamoliti ga da vam to objasni na praktičan i razumljiv način."

Profesor Cohen organizira još jednu vrst zabavnog predavanja, pod nazivom Café Scientifique. Svakog mjeseca, preko 100 posjetitelja popuni jedan pub u Denveru. Svi do jednoga orni su saslušati govor ovog lokalnog znanstvenika o suvremenim znanstvenim istraživanjima.

Cohen je veliki ljubitelj ovakvih neformalnih diskusija o znanosti, inače započetih 1998. godine u Engleskoj. Njegove večeri znane kao Denver Café Sci jedne su od najstarijih i najpopularnijih u Sjedinjenim Državama. Za njih on često odabire i angažira predavače: znanstvenike, profesore, liječnike, a večerašnji je jedan fiziolog. Profesor Cohen vjeruje da, što se više netko posveti poduci, tim im je to čime se bave zabavnije. I nikad, kaže, ne prestaju s podukom:

"Imate nagon da podučavate svakoga. Kad se ja, na primjer, nađem u restoranu, počnem konobaru početi objašnjavati biokemiju hrane koju mi poslužuje."

Najnoviji projekt profesora Cohena bit će Café Pedagogique. Studenti koji će se u njemu sastajati razmjenjivat će ideje o raznim načinima poduke i nastojati pronaći najefikasniji. To je samo jedan od razloga zbog kojeg je prošlog mjeseca profesoru Johnu Cohenu dodijeljena najviša nagrada Američke udruge za unaprijeđenje znanosti - za zasluge na promicanju javnog razumijevanja znanosti i tehnologije.

XS
SM
MD
LG