Linkovi

JOHNU CLEESEU URUČENO SRCE SARAJEVA: Vraćam se iduće godine, vidimo se ponovo


John Cleese na crvenom tepihu Sarajevo Film Festivala
John Cleese na crvenom tepihu Sarajevo Film Festivala

Britanskom komičaru Johnu Cleeseu (77) večeras je uručeno Počasno srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj djelatnosti.

„Veliko mi je zadovoljstvo da sam ovdje sa vama. Veliko mi je zadovoljstvo da vas sve vidim”, kazao je Cleese publici u Otvorenom kinu u Metalcu.

Najavio je i da naredne godine dolazi u Sarajevo, jer je, kako kaže, objeručke prihvatio biti član žirija idućeg Sarajevo Film Festivala.

„Vidjećemo se ponovo”, dodao je.

Cleese je poznat po ulogama u humorističkim serijama Leteći Cirkus Montya Pythona i Fawlty Towers, te dugometražnim filmovima Monty Python i Sveti Gral, Brianov život po Monty Pythonu i Riba zvana Wanda.

Cleese je rekao i da mu je čast da se našao u krugu ljudi poput Roberta De Nira kojima je dodijeljeno Počasno srce Sarajeva.

„Moram da kažem da sam je više prihvatio ne kao glumac, već kao komičar. Mislim da je komedija i smijeh od ključnog značaja u trenucima i vremenima u kojima živimo”, kazao je Cleese.

Dodao je i da je dirnut činjenicom da je filmski festival pokrenut vrijeme opsade Sarajeva.

„Mora da je bilo stvarno nevjerovatno pokrenuti nešto iz ničega i začeti nešto iz situacije kada niste imali ništa. Nadam se da ste svi ponosni”, kazao je Cleese.

Nakon uručivanja nagrade, bit će prikazana komedija Riba zvana Wanda iz 1998. godine, za koju je Cleese, zajedno sa Charlesom Chirstonom, napisao scenario i igrao jednu od glavnih uloga.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG