Linkovi

Senator John McCain u posjeti BiH: Zadovoljan borbom protiv terorizma i nezadovoljan borbom protiv korupcije


John McCain
John McCain

Američki senator John McCain je zadovoljan kako se Bosna i Hercegovina (BiH) bori protiv terorizma, ali ne i protiv korupcije. Kazao je da će američki Kongres podržati BiH na putu ka članstvu u Sjeveroatlanski savez (NATO).

John McCain je kazao da su informacije o ulozi Rusije jedan od razloga njegove posjete BiH i zemljama regije.

„Bio sam zabrinut u vezi sa nekim informacijama koje sam dobijao, uključujući ruski utjecaj i miješanje”, kazao je McCain.

U BiH je doputovao nakon sedam godina, a na konferenciji za novinare pohvalno je govorio o borbi protiv terorizma u BiH, a kritikovao suzbijanje korupcije.

„Zahvaljujem se vlastima na saradnji u borbi protiv terorizma”, kazao je McCain, trenutno predsjedavajući Komiteta za Oružane snage u Senatu i član Republikanske stranke.

BiH je među prvim zemljama koja je krivičnim zakonom zabranila pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, a na osnovu kojeg se danas procesuiraju povratnici iz Sirije.

Prema podacima istražnih agencija, iz BiH je u Siriju otputovalo oko 240 muškaraca, a vratilo se njih oko 45. Do sada su osuđena 22 muškarca zbog propagiranja za priključenje terorističkim formacijama Islamske države, pridruživanja ili pokušaja pridruživanja takvim formacijama, kao i finansiranja bosanskohercegovačkih boraca u Siriji.

McCain je članovima Predsjedništva dao upozorenje da po oslobađanju Rake (Sirija) i Mosula (Irak) mogu izaći osobe koje eventualno mogu počiniti nova teroristička djela.

Senator John McCain: Napredak BiH u borbi protiv terorizma
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00

​Govoreći o korupciji, McCain je kazao da je Predsjedništvu skrenuo pažnju na taj problem.

„Ja sam istakao da je to problem za koji mi mislimo da bi tokom vremena mogao biti smetnja i članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u. Građani zaslužuju jača nastojanja da se riješi pitanje korupcije”, kazao je on.

BiH ne bilježi nikakav napredak u borbi protiv korupcije. Tako prema Indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala (TI) iz 2016. Godine, BiH se zauzima 83. mjesto od ukupno 176 zemalja svijeta.

McCain je rekao da BiH može od američkog Kongresa očekivati podršku u aktivaciji Akcionog plana za članstvo u NATO.

„Vojska ove zemlje je dokazala da je važna za našu alijansu”, dodao je on.

Dodao je da građani BiH mogu očekivati podršku Amerike i Dejtonskom mirovnom sporazumu.

„Moramo očuvati duh i tekst Dejtonskog sporazuma”, naveo je on.

Po povratku u Ameriku, McCain će se sastati sa kolegama i prenijeti informacije o stanju u BiH.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG