Linkovi

Johannes Hahn pozvao vlasti na rad i odgovornost


Johannes Hahn i Denis Zvizdić nakon sastanka u Sarajevu
Johannes Hahn i Denis Zvizdić nakon sastanka u Sarajevu

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH), Denis Zvizdić nakon sastanka sa komesarom za politiku susjedstva i pregovore o proširenju, Johannesom Hahnom, novinarima je kazao kako je komesar obaviješten o dosadašnjem napretku u realizaciji odgovora iz Upitnika, koji bi prema njegovim riječima, ukoliko ne dođe do novih političkih blokada, trebao biti završen do kraja ove godine.

Otprilike 85 posto odgovora iz Upitnika je već prevedeno“, rekao je Zvizdić.

Zvizdić je informisao komesara Hahna i o trenutnoj situaciju u vezi sa setom zakona o akcizama, ali i o strategijama iz oblasti poljoprivrede odnosno ruralnog razvoja i strategiji energetike.

Razgovarali smo i o projektima koji su vezani za jedinstven ekonomski region i u tom smislu BiH je naravno zainteresirana da bude dio svih procesa koji će omogućiti brži protok roba, ljudi i kapitala i omogućiti kvalitetniju ekonomsku i razvojnu politiku unutar zemalja Zapadnog Balkana kao i sa EU“, kazao je Zvizdić.

Nepostojanje strategija direktno utječe na građane

Komesar Hahn izrazio je zadovoljstvo da se spomenuti niz mjera bliži kraju u svojim realizacijama, međutim, kako je rekao, najvažnija mjera je dostavljanje odgovora na Upitnik.

Johannes Hahn: Apeliram na sve političare da iskoriste priliku za usvajanjem strategija
Johannes Hahn: Apeliram na sve političare da iskoriste priliku za usvajanjem strategija

Važno je u tom kontekstu adekvatne odgovore dostaviti što je prije moguće kako bi mi mogli sa svoje strane pokrenuti određene interne procese odnosno zadržati dinamiku rada i sa naše strane“, istakao je Hahn.

Komesar je također naglasio važnost usvajanja strategije iz oblasti ruralnog razvoja, koja prema njegovim riječima nije samo stvar postojanja dokumenta, već i njegove sprovedbe u smislu proširivanja proizvodnih kapaciteta kako bi se omogućio nesmetan izvoz roba i proizvoda na tržište Evropske Unije (EU).

Nepostojanje ovakvih strateških dokumenata ne podrazumijeva samo izostanak evropskih fondova i sredstava, već se i građanima uskraćuju prilike i mogućnosti za nova radna mjesta i zapošljavanje. Apeliram na sve odgovorne političare da ovu priliku iskoriste da se te strategije usvoje“, poručio je Hahn.

Novinarima se nakon konferencije obratio i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović, koji je ponovio da su ministri iz Saveza za promjene bili protiv slanja prijedloga zakona o akcizama u proceduru zbog, kako je rekao, pogrešnog trenutka.

Smatramo da je nepotrebno po peti put isti zakon u istoj proceduri dostavljati bez obzira na argumentaciju o njegovom značaju“, kazao je Šarović.

Prema njegovim riječima, infrastrukturni projekti mogu se financirati i na drugi način, preko koncesionih ugovora koje, kako je kazao, danas niko ne spominje.

Mirko Šarović: Neophodno što prije usvojiti strategije kako bi poljoprivrednici dobili podsticaj
Mirko Šarović: Neophodno što prije usvojiti strategije kako bi poljoprivrednici dobili podsticaj

Dva koncesiona ugovora stoje u institucijama i ne daje se saglasnost za dvije trase koridora 5C i u oba bh. entiteta. Mi smatramno da je naša argumentacija savim uredu i vidjećemo kako će se ovaj proces završiti u parlamentarnoj proceduri“, rekao je Šarović.

Ministar se osvrnuo na poljoprivredni i energetski sektor kazavši da ukoliko se usvoje spomenute strategije, BiH može očekivati financijsku kao i ostale vrste podrške za poljoprivrednike koji, kako je rekao, gotovo da i nemaju nikakvu vrstu podsticaja, zbog čega ne mogu biti konkurentni sa poljoprivrednicima iz regiona.

Sastanak za Čovićem i Izetbegovićem

Komesar Hahn se tokom posjete glavnom gradu BiH sastao i sa članovima Predsjedništva BiH, Drganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem.

Dvojica predsjednika kazali su da su uvjereni kako će na vrijeme biti ispunjene sve obaveze, kako bi BiH u skorijoj budućnosti dobila kandidatski status za članstvo u EU.

Istaknuta je važnost korištenja pozitivnog momentuma u svjetlu predstojećih predsjedavanja zemalja koje veoma dobro poznaju situaciju u regiji i spremne su da EU integracioni proces Zapadnog Balkana drže visoko na agendi EU“, stoji u saopštenju Predsjedništva BiH.

Nova zgrada Tužilaštva BiH

Komesar Hahn je nakon sastanaka sa predstavnicima vlasti posjetio i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, gdje je simboličnim presjecanjem vrpce otvorio novu zgradu ove institucije.

"Vladavina prava nalazi se u središtu procesa evropskih integracija, a kredibilitet tog procesa zavisi od postojanja nezavisnih pravosudnih organa. U tom kontekstu Tužilaštvo BiH jedna je od glavnih institucija koja će uspostaviti vladavinu prava", poručio je Hahn.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG