Linkovi

Biden podržao nastavak procesa pristupanja zemalja Zapadnog Balkana EU


Predsjednik Joe Biden razgovara sa novinarima.
Predsjednik Joe Biden razgovara sa novinarima.

Američki predsjednik Joe Biden izrazio je podršku EU kao ključnom partneru Sjedinjenih Država, kao i politici proširenja, navodi se u saopštenju iz Bijele kuće nakon razgovora Bidena i predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen uoči samita čelnika Unije i Zapadnog Balkana 6. oktobra na Brdu kod Kranja u Sloveniji.

"Lideri su razgovarali o Zapadnom Balkanu i predsjednik Biden je izrazio snažnu podršku nastavku procesa pristupanja sa zemljama u ovom regionu", navodi se, između ostalog, u saopštenju.

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković saopštila je 5. oktobra kako je poruka koju je uputio Biden o ulasku BiH i država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju "poruka kakvoj smo se nadali uoči važnog samita EU-Zapadni Balkan", navodi se na zvaničnoj Facebook stranici ministrice Turković.

"Uloga SAD-a u ovom dijelu svijeta i Evrope je od životne važnosti za mir i sigurnost. Jasna evropska budućnost i podrška SAD-a jedini su način da se regija trajno stabilizira, stavi na tračnice bespovratnog napretka, te odupre sve više destabilizirajućem utjecaju Rusije", istakla je Turković.

Čelnici EU i šest zemalja Zapadnog Balkana sastat će se na Brdu kod Kranja, gdje će razgovarati o evropskoj perspektivi regiona, međusobnoj saradnji, te ekonomskom oporavku nakon pandemije COVID-a 19.

Na sastanku će učestvovati čelnici država članica EU-a i lideri Bosne i Hercegovine, Albanije, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova.

Sastankom će predsjedavati predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, koji će zajedno s predsjednicom Evropske komisije zastupati EU.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG