Linkovi

Ostavka Stevea Jobsa dovela do inicijalnog gubitka od skoro 52 milijarde dolara


Steve Jobs na predstavljanju novog Appleovog proizvoda
Steve Jobs na predstavljanju novog Appleovog proizvoda

Legendarni direktor kompanije Apple objavio je trenutačnu ostavku, a u kompaniji će ostati na dužnosti predsjednika Upravnog odbora

Legendarni direktor kompanije Apple, pedeset šestogodišnji Steve Jobs, objavio je ostavku na mjesto glavnog direktora, a u Appleu će ostati prisutan kroz dužnost predsjednika Upravnog odbora. Nakon što je objavljena ta vijest, nakon zatvaranja burzi u srijedu došlo je do inicijalnog gubitka od 52 milijarde dolara iz paketa dionica koje čine pokazatelj Standard and Poor's 500.

Steve Jobs već duže vremena ima problema sa zdravljem. Presađena mu je jetra 2009. godine, a u siječnju je uzeo bolovanje na neodređeni rok zbog raka gušterače. U pismu Upravnom odboru Applea, Jobs kaže da više nije u stanju obavljati dužnosti glavnog direktora. U priopćenju Appplea kaže se da će pedeset šestogodišnjeg Jobsa na položaju zamijeniti Tim Cook.

Jobs je pokrenuo kompaniju Apple kao suutemeljitelj sa Steveom Wozniakom 1976. i osam godina kasnije na tržištu se pojavio prvi kompjuter Macintosh. Nakon nekog vremena tadašnji Upravni odbor primorao je Jobsa na odlazak, a vratio se 1997. kad je Apple imao gubitak od 900 milijuna dolara. Analitičar Johnatan Taplin sa Sveučilišta Južne Kalifornije kaže da je riječ o jednom od ključnih inovatora digitalnog doba, i da je njegov snažni smisao za dizajn doveo do izuzetnih proizvoda kao što su iPod i iPad. "Imaju jedan vrlo jasan dizajn koji je uz to nevjerojatno funkcionalan i na neki način prirodno lak za korištenje. A to je ono što je on uvijek tražio. Želio je da to bude jednostavno za korištenje bilo kome".

Primjećuje da je Apple s Jobsom na kormilu izmijenio način na koji slušamo glazbu. "Glazbeni biznis prije Appleovog programa iTunes bio je biznis koji je prodavao kompaktne diskove u dućanima. Danas teško da postoji ijedna trgovina koja prodaje kompaktne diskove, jer se taj biznis preselio online".

Vrijednost dionica kompanija Applea pala je za 5 posto nakon što je Jobs objavio ostavku. Hoće li ta kompanija nastaviti s prosperitetom? Jonathan Taplin vjeruje da hoće, primjećujući da je Jobs okupio u Appleu jednu talentiranu ekipu dizajnera i menedžera.

U srijedu, na kraju poslovnog dana na burzama, Apple je vrijedio 349 milijardi dolara čime je najbogatija kompanija na svijetu iza naftnog diva Exxon Mobile.

XS
SM
MD
LG