Linkovi

Barack Obama: 'Steve Jobs najveći američki inovator'


Ispred Appleove trgovine u Šangaju u Kini
Ispred Appleove trgovine u Šangaju u Kini

Američki predsjednik je rekao da je Jobsovo najveće priznanje što je "veći dio svijeta saznao za njegovu smrt na uređajima koje je on izmislio"

Poslovni konkurenti, političari i obožavatelji diljem svijeta odaju počast suosnivaču korporacije Apple Steveu Jobsu, koji je umro nakon dugotrajne bitke s rakom gušterače u pedeset šestoj godini života.

Steve Jobs će zauvijek ostati poznat kao čovjek koji je novu tehnologiju učinio lakom za upotrebu svima, ne samo stručnjacima. Predstavljao je svojevrsnu ikonu u svijetu osobnih računala. "Mi samo pokušavamo napraviti proizvode koju su uistinu prekrasni i koji bi ljudima mogli trebati. I ponekad uspije, ponekad ne".

A češće je uspjevalo. Nazivajući Jobsa američkim "najvećim inovatorom" predsjednik Barack Obama je rekao da "možda nema veće počasti Steveovom uspjehu" od činjenice da je "veći dio svijeta saznao za njegovu smrt na uređajima koje je on izmislio".

Od Njemačke do Kine, potrošači kao da nisu mogli dobiti dovoljno Appleovih proizvoda i uređaja. Francism Lun je analitičar tehnološkog sektora iz Hong Konga. "Steve Jobs je zapravo izmijenio način na koji preuzimamo glazbu, izmijenio način na koji koristimo slušalice, ali i način na koji koristimo računala".

Steve Jobs, nesvršeni student, rodio se 24. veljače 1955. godine, odrastajući u dijelu Kalifornije koji je kasnije postao poznat kao Silicijska dolina, središte američke tehnološke industrije. Godine 1974. Jobs je počeo raditi u garaži zajedno sa svojim prijateljem Steveom Wozniakom na konstrukciji prvog Appleovog kompjutera. David Carrol profesor je na Parsons School od Design. "Činjenica da je uspio preoblikovati američko trgovanje uzduž i poprijeko uistinu je nevjerojatna. Bit će vjerojatno smatran industrijskim divom poput Thomasa Edisona i Henryja Forda, jednim od najvećih našeg vremena".

Međutim, 2004. godine Jobs je objavio da se podvrgnuo kirurškom zahvatu zbog raka gušterače. Pet godina nakon te operacije, Jobsu su presađena jetra. "Prije otprilike pet mjeseci presađena mi je jetra. Tako da sad imam jetru osobe u srednjim dvadesetim godinama".

Dr. Matthew Walsh je predstojnik Odjela za kirurgija na Klinici Cleveland. "To je bolest koja ima tendenciju vraćanja, koja se širi i koja vam oduzima snagu".

Jobs je napustio položaj glavnog direktora Applea u kolovozu, što je među potrošačima izazvalo bojazan da kompanija neće biti ista bez njega. Stefan Bott je korisnik Appleovih proizvoda iz Njemačke. "Ne vjerujem da će biti toliko inovativni, jer je on bio mozak iza tih ideja".

Međutim ima i drugačijih mišljenja. Sorel Reisman je iz organizacije IEEE Computer Society. "Sam je pažljivo odabrao nasljednika. Mislim da je kompanija u redu. Bit će u redu".

Do Jobsove smrti došlo je nakon što je Apple predstavio dugo očekivani novi iPhone. "Steveova genijalnost, strast i energija bili su izvor bezbrojnih inovacija koje su obogatile i poboljšale naše živote – rečeno je u priopćenju korporacije Apple povodom smrt Stevea Jobsa.

Predsjednik i većinski vlasnik Microsofta Bill Gates, Jobsov dugogodišnji suparnik i bivši poslovni partner, izjavio je da će utjecaj Stevea Jobsa na svjetsku tehnologiju "osjećati još mnoge buduće generacije". Gates koji je bio rani štovalac Macintosh kompjutera rekao je da je raditi s Jobsom bila – "luđački velika čast".

U konkurentskoj tehnološkoj kompaniji Samsung hvale Jobsov "inovativni duh" i nazivaju "velikim poduzetnikom". Ova dva diva tehnološke industrije vode od travnja niz sudskih sporova oko prava na patente kad je Apple poduzeo sudsku akciju protiv Samsunga tvrdeći da je ova kompanija kopirala tehnologiju koju Apple koristi u popularnim iPhonima i iPadima kako bi proizvela svoju liniju pametnih telefona i tablet računala.

Obožavatelji kompanije Apple okupili su se oko njezina sjedišta u Cupertinu u Kaliforniji kako bi razmijenili sjećanja na Stevea Jobsa, a obožavatelji diljem svijeta razmjenjivali su poruke putem društvenih medija kao što su FaceBook i Twitter. Sinoć je na Twitteru vodeća tema poruka bila "iSad". Novoimenovani direktor Applea Tim Cook izjavio je da će Jobs "zauvijek biti temelj Applea".

XS
SM
MD
LG