Linkovi

SAD: Radnih mjesta manje, a prosječne plate veće


U Sjedinjenim državama su prošli mjesec zabilježeni razočaravajući brojevi koji se tiču radnih mjesta. Američka ekonomija je otvorila samo 126 hiljada radnih mjesta u martu, što je najmanji broj još od decembra 2013. Usprkos tome, stopa nezaposlenosti je I dalje 5.5%, a prosječne plate su se povećale..

Otvaranje novih radnih mjesta se u martu usporilo, čime je prekinut kontinuirani rast u periodu od 12 mjeseci I otvaranje više od 200 hiljada radnih mjesta. To je bio najduži period rasta tržišta rada iznad prosjeka još od 1994. U posljednja dva mjeseca je tržište rada doživjelo pad. Ekonomista banke PNC Gus Faucher to ovako objašnjava.

Imali smo par faktora koji su na to utjecali, osobito vremenski uvjeti. Stoga vjerujem da ćemo vidjeti da će se brojka povećati na preko 200 hiljada ili više, a to je dobar I solidan broj. Mislim da ćemo to vidjeti tokom ove godine, smatra Gus Faucher.

Osim vremenskih uvjeta, smanjenje cijena nafte je dovelo do opadanja minerskog sektora, a jači dolar je rezultirao manjim brojem prozivodnih mjesta. Ali nedavno istraživanje Nacionalnog udruženja za poslovnu ekonomiju pokazuje da se američko tržište rada počinje zatezati.Glasnogovornik Ken Simonson kaže da bi to na kraju trebalo voditi ka većim platama.

Mnogi poslovni ljudi kažu da nailaze na poteškoće da pronađu radnike, I očekivali bi ste da stoga nude veće plate, bilo da se radi o dovođenju novih radnika ili plaćanju prekovremenog rada, kaže Ken Simonson.

Najnoviji podaci o tržištu rada nagovještavaju da se to već dešava. Prosječna satnica se prošlog mjeseca povećala za 7 centi. To nije puno, ali Gus Faucher smatra da to predstavlja porast od 2.1% u odnosu na prošlu godinu.

To je mnogo bolje nego inflacija, s obzirom na ogroman pad cijena energije. Potrošači tako imaju veće prihode I to će biti pozitivan faktor za potrošački rast u 2015.

Čini se da ulagači nisu isuviše zabrinuti najnovijim podacima o tržištu rada. Ekonomisti kažu da je to vjerovatno zbog toga jer će slabiji rast nego se očekivalo možda navesti Federalne rezerve da odgode očakivano povećanje kamatnih stopa do kraja godine.

XS
SM
MD
LG