Linkovi

Ambasade Kvinte i EU osudili nasilje u Crnoj Gori


Suzavac u centru Cetinja, 5. septembar 2021. (Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic)
Suzavac u centru Cetinja, 5. septembar 2021. (Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic)

Ambasade Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Njemačke, Italije i delegacije Evropske unije u Crnoj Gori saopštile su u zajedničkoj objavi povodom incidenata koji su obilježili ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju, da osuđuju sve oblike nasilja.

"Apelujemo na sve građane da odgovorno doprinesu očuvanju mira, očuvanju javnog reda i mira, te policiji da striktno koriste samo neophodna i zakonita sredstva. Pojedinci će morati da odgovaraju za svoje postupke", navedeno je u zajedničkoj objavi.

Ukazano je i da bi prioritet u narednom periodu treblo da bude uspostavljanje demokratskog, inkluzivnog i konstruktivnog političkog dijaloga.

"Uključujući sve strane koje su iskreno opredjeljenje za svijetlu evropsku budućnost ove zemlje članice Sjevernoatlantske alijanse (NATO), uz poštovanje osnovnih sloboda, posebno sloboda izražavanja, mirnog okupljanja i vjeroispovjesti. Svi koji podržavaju principe koji doprinose pomirenju imaće našu stalnu podršku", precizirano je u zajedničkom saopštenju.

Prethodno je američka ambasada u Podgorici u odvojenoj objavi apelovala na smirivanje napetosti.

"Vlada Sjedinjenih Američkih Država poziva sve strane na hitno smirivanje situacije. Vjerske slobode i sloboda izražavanja, uključujući mirno okupljanje, moraju se poštovati. Iako je bilo mnogo upiranja prstom u to ko je odgovoran, na kraju će pojedinci odgovarati za svoje postupke", ukazano je u objavi na društvenoj mreži Twitter.

Građane i policiju američka ambasada pozvala je na uzdržanost.

"Pozivamo građane da ne ispoljavaju svoj bijes prema policiji, dok ona pokušava da očuva javni red, a policiju da koristi samo sredstva koja su neophoda za uspostavljanje mira", istaknuto je u saopštenju tog diplomatskog predstavništva.

"Svi koji podržavate multietničku, inkluzivnu i demokratsku Crnu Goru - apelujemo na vas da smirite trenutne tenzije", ukazano je u objavi američke ambasade u Podgorici.

Glas Amerike kontaktirao je Sjevernoatlantsku alijansu (NATO) povodom događaja u Crnoj Gori - odakle nam je poručeno da se za komentar obratimo crnogorskim vlastima.

Povodom nereda tokom ustoličenja mitropolita Joanikija oglasio se i Tonino Picula, izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru.

"Oštro osuđujem nasilje tijekom ustoličenja novog mitropolita Joanikija. Treba poštivati slobodu djelovanja vjerskih organizacija i osjećaje vjernika, ali vjerske manifestacije ne smiju biti zloupotrebljavane u političke svrhe. Sloboda izražavanja, ali i protesta je nepovrediva", objavio je Picula na društvenoj mreži Twitter.

Nakon višednevnih tenzija i dvodnevnih napetosti tokom kojih je došlo i do sukoba između demonstranata, koji su se protivili ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve na Cetinju, sa policijskim snagama, kao i postavljanja barikada crnogorskim putevima – Joanikije je stupio na funkciju u nedjelju ujutru.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG