Linkovi

Još nije otkriveno gdje nestaju pčele


Još nije otkriveno gdje nestaju pčele
Još nije otkriveno gdje nestaju pčele

Pčelari diljem Sjedinjenih Država bore se da održe svoje pčele na životu

Pčele, koje su vrlo važne za poljoprivredu, i dalje nestaju alarmantnom brzinom u Sjedinjenim Državama. Razlog tome još uvijek nije pronađen. Iako neka nedavno provedena istraživanja upućuju na pesticide, američko Ministarstvo poljoprivrede otkrilo je da do općeg opadanja pčelinjih kolonija dolazi zbog nekih parazita.

Pčelari diljem Sjedinjenih Država bore se da održe svoje pčele na životu. Prema podacima američkog Ministarstva poljoprivrede, brojčani gubici u cijeloj zemlji procjenjuju se na 50 do 90 posto. David Hackenberg jedan je od najaktivnijih pčelara na Istočnoj obali Sjedinjenih Država. Tim se poslom bavi već 48 godina. On misli da su krivci za nestajanje njegovih pčela pesticidi.

"Farmeri i vrtlari sipaju po poljima svakojake kemikalije. One odlaze u zemlju, pa tako i u biljke. Najgore je što to znači da na kraju završe u hrani koju jedemo".

David Hackenberg kaže da je problem posebno očit u vosku kojeg pčele proizvode: on je pun pesticida. Tijekom zime David većinu svojih pčela preseli na Floridu. Kad dođe proljeće, s pčelama putuje prema sjeveru, u Pennsylvaniju. Tamo ih na nekoliko tjedana naizmjence ‘iznajmljuje’ farmerima, kako bi im oprašivale usjeve. Oko trećina američkih prehrambenih proizvoda dolazi od usjeva koje su oprašile pčele. David Hackenberg kaže da njegove pčele godišnje pređu oko 19 tisuća kilometara.

Tokom dana one slobodno lete, a navečer se vraćaju u košnice. Tada ih David ponovno stavi na kamion i doveze ih do sljedećeg usjeva. Misteriozno nestajanje pčela počelo je u Sjedinjenim Državama i Evropi prije otprilike sedam godina. Taj je fenomen nazvan “poremaćaj raspada kolonije,” u Sjedinjenim Državama poznat kao ‘colony collapse disorder,’ ili ‘CCD.’ Iako za tu pojavu imaju ime, znanstvenici još uvijek nemaju jasno objašnjenje tog problema. Jeff Pettis direktor je istraživačkog laboratorija za pčele pri američkom Ministarstvu poljoprivrede:

"Pretpostavljamo da se radi o o interaktivnom odnosu između loše ishrane, patogena i izloženosti pesticidima. Mislim da te tri stvari uzrokuju veliki stres u pčelinjim kolonijama koje tada postaju osjetljive na patogene, odnosno na viruse i bakterije."

Sveučilište Pennsylvania State nedavno je objavilo rezultate jedne od do sada najvećih studija o pčelama. Njome je pronađeno u prosjeku šest različitih pesticida po medu, u vosku i uginulim pčelama. No, neki su uzorci sadržavali preko 80 vrsti pesticida. Iako se većina studija oslanja na otkrivanje učinka samo jednog pesticida, istraživanja koja će uključiti kombinacije pesticida tek su u začetku.

Jeff Pettis kaže da je laboratorij Sveučilišta Penn State, kao i nekoliko drugih u zemlji, počeo kombinirati različite pesticide kako bi znanstvenici proučili njihovu sinergiju i njen učinak. On kaže da niti jedno istraživanje do sada nije proizvelo dovoljno dokaza kako bi se moglo zaključiti da su pesticidi jedini razlog izčezavanja pčela. On kaže da pčelinje kolonije koje su se raspale pokazuju visoku razinu bolesti, no nije otkriveno kako je do njih došlo.

"Jedino što vidimo jasno je činjenica da pčele umiru s velikim količinama virusa i patogena u organizmu."

Istraživanja pripisuju nedovoljno kvalitetnu prehanu pčela velikim poljima monokultura, koje ne omogućuju dovoljno raznolikosti. Postoje i druge teorije, no sve one upućuju na pesimističnu prognozu koju vidi i David Hackenberg: trebat će dugo vremena da se očisti okoliš i zagađena priroda u kojoj obitavaju pčele, pa se stoga ni pozitivni rezultati u kolonijama ne očekuju skoro.

XS
SM
MD
LG