Linkovi

Još 46 osoba ubijeno u Homsu, tvrde sirijski aktivisti


Tragičan prizor nakon granatiranja u Homsu, 8. 2. 2012.
Tragičan prizor nakon granatiranja u Homsu, 8. 2. 2012.

U oporbenom Nacionalnom sirijskom vijeću kažu da je među 46 ubijenih 18 novorođenčadi u gradskoj bolnici

Grad Homs se već peti dan nalazi pod snažnom ofanzivom u kojoj je, prema tvrdnjama aktivista, ubijeno na stotine osoba. Broj žrtava ne može biti potvrđen jer Sirija ograničava nezavisno izvještavanje. Homs je opkoljeno središte prosvjeda protiv jedanaestogodišnje autokratske vladavine predsjednika Bashara al-Assada.

Sirijska organizacija posmatrača za ljudska prava navodi da je današnje granatiranje ozbiljno oštetilo 20 zgrada u kvartu Baba Amr, nakon dana napada u kojima su, prema navodima aktivista, ubijene stotine ljudi. Omar Edlibi, član oporbenog Nacionalnog sirijskog vijeća, je rekao:

"Homs se već četiri dana nalazi pod vojnom i sigurnosnom ofanzivom koja je dovela do 274 žrtve, a još 46 osoba je ubijeno danas. Osamnaest njih su novorođenčad ubijena u gradskoj bolnici. Ovaj grad je pogođen pravom humanitarnom katastrofom."

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov danas je rekao da bi rješenje sirijske krize trebali iznaći sami Sirijci putem nacionalnog dijaloga, a ne međunarodna zajednica:

"Jučer smo izravno pitali predsjednika Assada o tome, i on je potvrdio da je prenio odgovornost za održavanje dijaloga sa svim opozicijskim grupama i političkim snagama u Siriji na dopredsjednika al-Sharraa-ija."

Sirijska oporba odbila je napore Arapske lige i Rusije za organiziranje pregovora. Gospodin Assad je u utorak rekao da će se založiti za obećane reforme i uskoro odrediti datum referenduma o novom ustavu s ciljem da angažira sve političke strane.

XS
SM
MD
LG