Linkovi

Nije poznato kada i kako će biti spašeni dječaci iz pećine na Tajlandu


Dječaci u pećini na novom snimku koij su objavile tajlandske "foke"

Nadležni na Tajlandu i dalje razmatraju najbezbjedniji način da iz pećine izbave 12 dječaka i njihovog fudbalskog trenera, koji su pronađeni poslije 11 dana potrage. Još nije poznato kada bi operacija spašavanja mogla da počne, ali se zna da neće biti jednostavna.

Timovi spasilaca na sjevernom Tajlandu obučavali su dječake kako da plivaju i rone – kao pripremu za jedan od scenarija izlaska iz pećine. Sa dječacima i njihovim trenerom su ljekari, psiholozi i pripadnici tajlandskih mornaričkih “foka”, a obezbjeđeni su im hrana i lekovi.

“Voda je duboka, a prostor u pećini je uzak. Da bismo izbavili djecu biće potrebno mnogo ljudi. Učimo djecu kako da rone i plivaju, a ako nivo vode bude opao i ako se brzina kojom teče smanji – moći ćemo brzo da ih izbavimo”, rekao je zamejnik tajlandskog premijera Pravit Vongusvan.

Iz pećine Tam Luang se konstantno ispumpava voda
Iz pećine Tam Luang se konstantno ispumpava voda

​Iz pećine je ispumpano 120 miliona litara vode.

Narongsak Osotanakorn, guverner provincije Čiang Rai, kaže da su nadležni voljni da što prije izbave dječake, ali da će se operacija spašavanja možda odvijati u fazama.

“Ne moraju svih 13-oro da izađu u isto vrijeme, onaj koji bude spreman izaći će prvi”, rekao je Osotanakorn.

Zvaničnici su demantovali medijske navode da bi dječaci u pećini mogli da ostanu i nekoliko mjeseci, ali je potvrdio da su zalihe hrane obezbjeđene za taj period.

Dječaci zarobljeni u pećini na Tajlandu u momentu kada su ih pronašli britanski ronioci
Dječaci zarobljeni u pećini na Tajlandu u momentu kada su ih pronašli britanski ronioci

Cijeli lokalni fudbalski tim se vodio kao nestao od 23. juna kada se nisu vratili s treninga. Dječaci su uzrasta od 11 do 16 godina, a trener ima 25 godina. Njihovi bicikli i otisci prstiju pronađeni su na ulasku u pećinu. U potrazi za njima pomagali su i stručnjaci iz SAD, Kine i Britanije, a pronašli su ih britanski ronioci.

Kompleks Tam Luang često bude poplavljen za vreme kišne sezone na Tajlandu, koja traje od juna do oktobra.

XS
SM
MD
LG