Linkovi

Jimmy Dean, 1928. - 2010.


Iako je pjesmom Big Bad John dostigao broj jedan na country i pop ljestvicama, bio okrunjen Grammyjem te imao svoj vlastiti televizijski program, Amerikanci će Jimmyja Deana ponajviše pamtiti kao prijatnog čovjeka koji se pojavljivao u svojim reklamama za svinjske kobasice Jimmy Dean

Country pjevač, glumac i osnivač poznate kompanije koja proizvodi kobasice, umro je 13. lipnja u svom domu u saveznoj državi Virginia, u 81. godini života.

Glazbena karijera Jimmyija Deana trajala je više od tri desetljeća, no njegov glazbeni uspjeh bio je skoro zasjenjen njegovom tvrtkom za proizvodnju kobasica.

Jimmy je harmoniku i usnu harmoniku naučio svirati dok je odrastao u gradiću Plainview u saveznoj državi Texas. Nakon službe u američkom ratnom zrakoplovstvu, Jimmy se preselio u Washington D.C., gdje je bio voditelj lokalnog programa pod naslovom “Town and Country Time,” zajedno sa svojim bendom “The Texas Wildcats.”

U to vrijeme, Jimmy je otpočeo svoju pjevačku karijeru s diskografskom kućom Columbia Records i producirao niz manjih hitova tijekom 50-ih godina. 1961. on je postao međunarodna senzacija s izdavanjem pjesme “Big Bad John,” koju je napisao zajedno s još jednom legendom country glazbe, Royom Acuffom.

Jimmyijeva pjesma o herojskom rudaru pod nadimkom Big Bad John postala je hit broj jedan i na country i na pop ljestvicama, a za nju je dobio i Grammyija za najbolju country western skladbu. Slijedio je njegov televizijski program, koji se tri godine emitirao u čitavoj Americi. Nakon toga, nastupao je u Carnegie Hallu i u Hollywood Bowlu. Dean je također bio prvi gost u popularnoj emisiji The Tonight Show, a bio je i prva country zvijezda koja je nastupila u Las Vegasu, na popularnoj turističkoj destinaciji u tom gradu, poznatoj kao The Strip.

1969. godine, Dean je utemeljio Jimmy Dean Meat Company u svom rodnom gradu u Texasu. Milijuni ljudi zauvijek će ga se sjećati kao prijatnog čovjeka koji se pojavljivao u svojim reklamama za svinjske kobasice Jimmy Dean. Kada je 1984. godine prodao svoju kompaniju, nastavio je s glumačkom karijerom, koju je već od ranije njegovao pojavivši se u filmu “Diamonds are Forever,” 1972. godine, iz serijala filmova o Jamesu Bondu. Jedna od njegovih vodećih uloga bila je u filmu Big Bad John, iz 1990. godine, koji se temeljio na njegovom singlu istog naslova.

Jimmy Dean izabran je u Country Music Hall of Fame ranije ove godine, a svečanost njegova učlanjenja trebala je biti održana ovog listopada.

XS
SM
MD
LG