Linkovi

Istorija leta u svemir-korak za cijelo čovječanstvo


Istorija leta u svemir-korak za cijelo čovječanstvo
Istorija leta u svemir-korak za cijelo čovječanstvo

Tehnološka nadmoć u svemiru je značila i utrku u poretku na Zemlji.

Na današnji dan, 25 maj, prije 50 godina, američki predsjednik John F.Kennedy je postavio Americi cilj koji je izmijenio svijet--poslati čovjeka na Mjesec i vratiti ga na Zemlju, i to sve do završetka decenije.

To je jedan od snimaka koji će vječno trajati.

"Ovo je mali korak za čovjeka, ali veliki za čovječanstvo", rekao je astronaut Neil Armstrong kročivši na Mjesec.

Cilj da se čovjek pošalje na mjesec je postavljen samo osam godina prije toga, 25 maja 1961, u smjelom govoru novo-izabranog predsjednika.

Smatram da bi ova zemlja trebala biti predana postizanju tog cilja prije isteka decenije, a to je poslati čovjeka na Mjesec i bezbjedno ga vratiti na Zemlju, rekao je tadašnji predsjednik John F.Kennedy.

Na početku utrke u svemiru, Sovjetski savez je 1957 lansirao Sputnik, prvi vještački objekat koji je ikada ušao u orbitu oko Zemlje. I samo mjesec dana prije Kennedijevog govora, Sovjeti su proslavili još jedan tehnološki trijumf. U aprilu 1961, oni su poslali svog prvog čovjeka u svemir, Yurija Gagarina. Tri sedmice nakon toga u svemir je odletio i američki astronaut, Alan Shepard. Utrka u svemiru je bila u toku, kako se može vidjeti i na izloženim eksponatima u Muzeju avijacije i istraživanja svemira u Washingtonu. Allan Needell, kustos odjela izložbe o misiji u svemiru, kaže da je tehnološka nadmoć u svemiru značila i utrku u poretku na Zemlji.

Sovjetski savez je predstavljao stvarni izazov za američku nadmoć, i postojao je strah da će većina izrastajućih zemalja u Latinskoj Americi i Aziji izabrati model komunističkog sovjetskog sistema radije nego slobodnog tržišta i kapitalističkog sistema kao onog u Sjedinjenim državama, kaže gospodin Needell.

U vrijeme govora predsjednika Kennedija, postojali su i problemi u zemlji.


Bio je to kraj recesije, koja po modernim standardima nije bila toliko jaka kao ova iz koje upravo izlazimo, ali je bila jaka u kontekstu 50-tih godina prošlog vijeka, što je bio period dosta dramatičnog rasta, kaže Allan Needell.

Istorija leta u svemir-korak za cijelo čovječanstvo
Istorija leta u svemir-korak za cijelo čovječanstvo

Predsjednik Barack Obama se početkom godine prisjetio početka utrke u svemiru.

Nakon investiranja u bolja istraživanja i obrazovanje, ne samo da smo premašili Sovjete, već smo započeli i talas inovacija koji je stvorio nove industrije i na milione novih poslova, rekao je predsjednik Obama.

Taj talas inovacija je poslao čovjeka na Mjesec. I ostali predsjednici su postavljali velike ciljeve za inovacije u svemirskim istraživanjima, kao Ronald Reagan 1984 godine.

Možemo slijediti snove do dalekih zvijezda, živjeti i raditi u svemiru u mirnodopske, ekonomske i naučne svrhe. Večeras upućujem zahtjev NASA-i da izgradi stalno nastanjenu svemirsku stanicu i da to uradi u narednu deceniju, rekao je tada Ronald Reagan.

Trebalo je malo više vremena nego je bilo planirano, ali astrounauti kontinuirano žive na Međunarodnoj svemirskoj stanici posljednju deceniju, i ona se smatra napretkom za cijelo čovječanstvo. To je, kaže gospodin Needell, bio i slučaj sa prvim slijetanjem na Mjesec.

Razvijena je vizija mirnodopskog slijetanja na Mjesec u ime cijelog čovječanstva i ta je vizija prihvaćena u cijelom svijetu. To je bila vizija ljudskog postignuća, a ne samo iskazivanja američke superiornosti, kaže Allan Needell.

I doista se pokazalo da je to bio ogroman korak za cijelo čovječanstvo.

XS
SM
MD
LG