Linkovi

Pola stoljeća od ubistva Johna Kennedy-a: Sumnje u istinitost zvanične verzije traju


Pshilozi smatraju da je mnogim Amerikancima teško prihvatiti tvrdnje da je Kennedy-evo ubistvo čin jednog čovjeka, a ne plod velike i dobro organizirane zavjere.

U Sjedinjenim Američkim Državama danas je obilježena godišnjica ubistva predsjednika Johna Kennedy-a, uz još uvijek prisustne dileme da li je zvanična verzija istrage i zaključaka o onome što se desilo na današnji dan prije pedeset godina istinita. Kao i u ranijim brojnim slučajevima, i nedavne ankete pokazuju da većina Amerikanaca vjeruje da je atentat na Kennedy-a čin zavjere, iako istražitelji nisu došli ni do jednog valjanog dokaza koji bi potvrđivali tu tezu.

U Dallasu su se, i na 50. godišnjicu Kennedy-evog ubistva, okupili brojni skeptici i teoretičari zavjere, a jedan od poznatijih je i dalaski radio-voditelj Alex Jones. U uživo vođenoj emisiji sa trga Dealey, u nesprednoj blizini mjesta na kojem je snajperskim hicima pogođen John Kennedy on kaže:

"Gradonačelnik kaže da nam nije dozvoljeno nevjerovati u zvaničnu verziju. Šta mu reći? Ja mu kažem... gradonačelniče idi do vraga."

Komemoracija u Dallasu organizirana je tako da nije ostavljen prostor zagovornicima teorije zavjere. No, na ulicama tog grada mnogo je onih koji smatraju da Lee Harvey Oswald atentat nije izveo sam, i jedino on.

Mandy iz Phoenixa kaže:

"Mislim da samo jedna osoba nije Kennedy-ev ubica."

I Kenny Ellison je skeptična:

"Zaista za razmišljanje šta se desilo."

Stanovnik Dallasa Mark Oakes dugogodišnji je kolekcionar građe o ubistvu Johna Kennedy-a. Dio te građe je i amaterski filmski snimak jedne Amerikanke na kojem bi se, kako tvrdi, mogla vidjeti i druga osoba kako puca. Film je snimljen za travnate uzvisine s druge strane avenije kojom je prolazila predsjednička kolona vozila. Oakes ističe:

"To je jedini film snimljen sa te strane i zapanjujuće je da sa tom ženom niko nije razgovarao, iako je tvrdila da je vidjela dim koji je dolazio sa te travnate uzvisine."

Richie Gilbride, autor mnogih tekstova o mogućim zavjerama, jednostavo kaže:

"Ili jedno ili drugo. Jedno... da je to Oswald sam uradio, drugo... da je to čin velike zavjere. Nema trećeg objašnjena za taj zločin."

Na desetine je teorija o planerima, organizatorima i izvršiocima zavjere. Rasprave među teoretičarima su i dan danas žive podsjeća Gilbride:

"Raspravljamo, sučeljavamo naša mišljenja, ljuti smo jedni na druge govoreći ne... ti nisi u pravu...."

Pshilozi smatraju da je mnogim Amerikancima teško prihvatiti tvrdnje da je Kennedy-evo ubistvo čin jednog čovjeka, a ne plod velike i dobro organizirane zavjere.

Oni koji ne sumnjaju u istinitost zvanične verzije kažu .... vjerovali ili ne... činjenice pokazuju i dokazuju da je Lee Harvey Oswald, samo on i niko drugi, smtonosne hice ispalio sa prozora dalaskog skladišta školskih knjiga i tim svojim činom 22. novembra 1963. godine promijenio historiju.
Pola stoljeća od ubistva Johna Kennedy-a: Sumnje u istinitost zvanične verzije traju
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00
XS
SM
MD
LG