Linkovi

Predsjednički kandidati nastoje privući Amerikance jevreje, ali istovremeno ne zaboraviti ni muslimane


Predsjednička utrka je toliko blizu, da bi samo jedno pitanje, poput mjesta i uloge Amerike na Srednjem Istoku, ili jedna grupa glasača, mogla odlučiti ishod.

Predsjednička utrka je toliko blizu, da bi samo jedno pitanje, poput mjesta i uloge Amerike na Srednjem Istoku, ili jedna grupa glasača, mogla odlučiti ishod. Novinar Glasa Amerike Brian Padden je na Floridi razgovarao sa glasačima, američkim Jevrejima i muslimanima, o tome šta misle o onome šta su sinoć čuli od kandidata po pitanju vanjske politike, osobito o američkoj podršci za Izrael, i o tome na koji će način to utjecati na njihove glasove.

Patriotske pjesme su doprinijele raspoloženju u jednom malom teatru u bogatoj oblasti Palm Beach na južnoj Floridi, gdje su se stanovnici okupili da gledaju predsjedničku debatu. Mnogi od njih su američki Jevreji, mali, ali politički aktivan glasački blok na Floridi koji većinom podržava demokratske kandidate. Tokom sinoćnje debate, predsjednik Obama je govorio o, za njih, najvažnijem pitanju vanjske politike, a to je sigurnost Izraela.

Kao prvo, Izrael je istinski prijatelj i naš najveći saveznik u tom regionu. I ako Izrael bude napadnut, Amerika će stajati uz Izrael. To sam jasno naglašavao tokom cijelog mandata, rekao je predsjednik Obama.

Ali odnosi između predsjednika Obame i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua su zategnuti zbog iranskog nuklearnog programa. Republikanski kandidat Mitt Romney je rekao da je predsjednik pokazao slabost u dosezanju do muslimanskog svijeta.

Gospodine predsjedniče, ja to zovem turnejom izvinjavanja, jer ste otišli na srednji istok, u Egipat, Saudijsku Arabiju, Tursku i Irak. A preskočili ste Izrael, našeg najbližeg prijatelja u regionu, a otišli ste u druge zemlje, rekao je Mitt Romney.

Ira Sheskin, direktor Jevrejskog demokratskog projekta na univerzitetu u Miamiu, nije uvjeren argumentom gospodina Romneya.

Obama je otišao u srce arapskog svijeta, u Kairo 2009, i rekao tim ljudima da je Izrael prijatelj Amerike i da će uvijek biti tako, da se holokaust zaista desio, da to trebaju prihvatiti, jer nema smisla poricati činjenice, kaže Ira Sheskin.

Romnijeve kritike, kako je rekao, zakašnjelih nastojanja predsjednika da nametne ekonomske sankcije kako bi se zaustavio iranski nuklearni program su našle odjeka kod Stanleya Zernera, Amerikanca Jevreja, demokratu, koji kaže da neće podržati predsjednika Obamu.

Mislim da je dosta pričao u posljednje četiri godine, govoreći da neće dozvoliti Irancima da izgrade pogone za preradu urana, niti da dobave materijal potreban za to. I sada, četiri godine kasnije, ništa nije učinjeno. Iran je blizu izgradnji tih pogona, proizvodnji atomske bombe, kaže Stanley Zerner.

Dok kandidati nastoje pridobiti podršku Amerikanaca Jevreja, neki Amerikanci muslimani na Floridi, kao politička aktivistkinja Amber Chaudry, kažu da se okreću od pro-izraelske naklonjenosti u obje kampanje.

Razumijem da podržavaju Izrael. I ja podržavam Izrael, ali zašto ne mogu podržati Palestinu? Amerika ima tako veliku ulogu u cijelom palestinsko izraelskom pitanju. Zašto ne mogu biti pravedan sudac u tom pitanju, kaže Amber Chaudry.

U ovim veoma tijesnim izborima, analitičari vjeruju da oba kandidata, u svojim političkim kalkulacijama, žele privući veći broj pro-izraelskih glasova među američkim Jevrejima i kršćanskim konzervativcima, čak i ako to znači izgubiti dio podrške američkih muslimana.
Predsjednicki kandidati nastoje pridobiti podrsku Amerikanaca jevreja, ali istovremeno ne zaboraviti ni muslimane
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:40 0:00
XS
SM
MD
LG