Linkovi

Sud u Jerusalemu odobrio izručenje Aleksandra Cvetkovića


Aleksandar Cvetković u Okružnom sudu u Jerusalemu, 01. 08. 2011
Aleksandar Cvetković u Okružnom sudu u Jerusalemu, 01. 08. 2011

Izrealeski sud je danas presudio da useljenik, Aleksdandar Cvetković može biti izručen u Bosnu i Hercegovinu kako bi se susreo sa optužbama za genocid u Srebrenici 1995. godine. Cvetković ima pravo da uloži žalbu na tu presudu.

Aleksandar Cvetković je 2006. godine emigrirao u Izrael i uz svoju suprugu Jevrejku dobio izraelsko državljanstvo.

BiH je njegovo izručenje zatražila u augustu prošle godine. Sud BiH ga tereti da je bio u streljačkom vodu koji je pogubio više od 800 Bošnjaka.

Policija u Izraelu ga je uhapsila u januaru na osnovu medjunarodne potjernice.

Cvetković negira optužbe, naglašavajući da je tokom rata u BiH bio vozač u Vojsci Republike Srpske i da nije učestvovao u genocidu u Srebrenici.

On ima rok od 30 dana da Vrhovnom sudu Izraela podnese žalbu na odluku Okružnog suda u Jerusalemu, a do konačne presude Vrhovnog suda može proći više mjeseci.

Sud u Jerusalemu odobrio izručenje Aleksandra Cvetkovića
Sud u Jerusalemu odobrio izručenje Aleksandra Cvetkovića

Okružni sud u Jerusalemu je postavi i odredjene uvjete za izručenje Aleksandra Cvetkovića. Medju te uvjete spadaju garancije BiH za Cvetkovićevu sigurnost i da će biti smješten u odvojeno, osigurano zatvorsko krilo tokom sudskog procesa, i takodjer u slučaju da bude proglašen krivim i osudjen na zatvorsku kaznu.

Sudija je od vlasti u BiH zatražio da se Cvetkoviću dozvole redovne posjete predstavnika izraelske ambasade u Sarajevu.

Cvetkovićev slučaj je u Izraelu privukao veliku pažnju, sobzirom na bolna sjećanja na Holocaust, ali i nedavne pro-Palestinske napore da se izraelskim vojnim zapovjednicima sudi za navodne ratne zločine počinjene nad Palstincima na Zapadnoj Obali i u Gazi.

XS
SM
MD
LG