Linkovi

Niske temperature uzrokovale veliku štetu bh. poljoprivredi


Jerko Ivanković Lijanović: Spreman sam povesti poljoprivrednike u blokadu institucija u FBiH
Jerko Ivanković Lijanović: Spreman sam povesti poljoprivrednike u blokadu institucija u FBiH

Poljoprivredni proizvođači u Bosni i Hercegovini (BiH) već dugo se nalaze u teškoj situaciji zbog drastično smanjenih poticaja za proizvodnju. U posljednje vrijeme dodatne probleme izazvale su niske temperature zbog čega su neki poljoprivrednici bili primorani obustaviti proizvodnju u potpunosti.

Bivši federalni ministar poljoprivrede Jerko Ivanković Lijenović kaže da su proizvođači posljednjih godina na meti uvoznih lobija koji su u sprezi sa vlašću. Taj odnos je uzrokovao znatno smanjenje poticaja za proizvodnju, kako je to slučaj bio posljednjih godina.

„Neki poticaji su potpuno ukinuti, a sa plaćanjem se kontinuirano kasni mjesecima pa čak i godinama“, ističe bivši federalni ministar i dodaje da proizvođači imaju pravo na sredstva za poticaj iz EU fondova, ali im nije omogućeno da ih koriste.

Ivanković Lijenović navodi nedavne prirodne nepogode koje su uzrokovale niske temperature za ovo doba godine, zbog čega je većina usjeva propala, što je kod poljoprivrednika izazvalo velike frustracije.

„Zato pozivam zapovjednicu stožera civilne zaštite u federaciji da hitno sazove stožer civilne zaštite te da proglasi elementarnu nepogodu na teritoriji federacije i da isto zatraži od ostalih općina u kojima su bile niske temperature“, kaže Ivanković Lijanović.

Kada je riječ o proizvodnji malina koje su u BiH vrhunske kvalitete, pored prirodne nepogode izazvane niskim temperaturama, proizvođači još uvijek nisu prodali niti naplatili maline iz prošlogodišnje berbe. Većina tih malina čeka da bude prodata, a do tada se drže zamrznute u hladnjačama.

Ključni je problem što bosanska malina nije više konkurentna na evropskom tržištu kao što je to do sada bila, a zbog ukidanja izvoznog poticaja uz pomoć kojeg su bh. poljoprivrednici izvozili maline u Evropu.

„Zato pozivam ministra poljoprivrede Šemsudina Dedića da hitno vrati izvozne poticaje koje sam ja uveo u mom mandatu da za malinu podredi poticaj od jedne marke za berbu iz prošle i ove godine”, kaže Ivanković Lijanović.

Kada bi ponovo postojao ovaj poticaj, zalihe maline bi se brzo prodale kako je to bio slučaj i prijašnjih godina, smatra bivši ministar.

Dodaje da je spreman povesti proizvođače ukoliko ga pozovu, da zajedno blokiraju institucije u federaciji, kako bi im se obezbjedila sredstva za proizvodnju i izvoz.

“Proizvodnja hrane u BiH nije samo biznis poljoprivrednih proizvođača, to je garancija opstrojnosti svakog stanovnika”, upozorava Ivanković Lijanović.

Osvrnuo se i na svoju kandidaturu za hrvatskog člana Predsjedništva na Opštim izborima slijedeće godine.

“Ja sam već u drugoj polovini prošle godine bio izložen zahtjevima velikog broja stanovnika iz cijele federacije koji su tražili moju kandidaturu za člana Predsjedništva, smatrajući da mogu iznijeti promjene koje oni očekuju. Ja sam tu kandidaturu mjesecima odbijao, ali sam prošle godine to prihvatio i sada radim na pripremi programa i prezentaciji javnosti”, navodi Ivanković Lijanović.

Na pitanje novinarke Hayat televizije kako može biti zabrinut za poljoprivrednike kada je i sam bio optužen da je na sporan način dodijeljivao poticaje za poljoprivrednike.

"Ja trpim veliku nepravdu kao što i mnogi građani u federaciji trpe nepravdu zbog raznih spletki, manipulacija i neosnovanih optužbi onih koji su bili u poziciji da ja o njima odlučujem u prošlom mandate. Najbolje znaju kako sam ja odlučivao i mislim da je dobro da njih pitate šta su dobili za vrijeme mog mandata, a šta su imali prije”, kaže budući kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG