Linkovi

Jennifer Simonetti-Bryan: od bankara do vinara


Jennifer Simonetti-Bryan: od bankara do vinara
Jennifer Simonetti-Bryan: od bankara do vinara

Da bi postala jedan od vrhunskih svjetskih strucnjaka za vina, Jennifer Simonetti-Bryan trebalo je osam godina. Njen prvi susret s jednim vrhunskim vinom odigrao se na jednom poslovnom rucku prije deset godina – uz losos je ponudjeno bilo francusko vino Sancerre

Prije dvije godine, na vrhuncu financijske krize u Americi, Jennifer Simonetti-Bryan odustala je od svoje sesteroznamenkaste place, koju je zaradjivala kao investicijski bankar u Londonu, i odlucila se posvetiti studiju o vinu i onda zapoceti novu karijeru. Danas je Jennifer jedna od samo pet zena u Americi s naslovom “Master of Wine,” najvisom medjunarodnom kvalifikacijom u vinskoj industriji. Ana Ward razgovarala je s njom na jednom njujorskom kusanju vina iz Napa Valley.

Da bi postala jedan od vrhunskih svjetskih strucnjaka za vina, Jennifer Simonetti-Bryan trebalo je osam godina. Njen prvi susret s jednim vrhunskim vinom odigrao se na jednom poslovnom rucku prije deset godina – uz losos je ponudjeno bilo francusko vino Sancerre. I Jennifer je bila inspirirana:

"Vino je bilo carobno, ali nije to ono sto me je potaknulo nego cijeli dozivljaj, cijelo iskustvo. Shvatila sam u tom trenutku da Sancerre nije stigao na stol, uz lososa, tek tako, zato sto je chef, glavni kuhar, rekao: Ah... iznesite im Sancerre, nije bitno. Stajala je iza toga svjesna odluka da te dvije stvari idealno idu zajedno i to je ono sto je mene fasciniralo. Tako je, eto, pocelo moje putovanje u svijet vina."

Jennifer tada nista nije znala o vinima i upisala se na tecaj. S vremenom, pocela je razmisljati o karijeri u vinskoj industriji. Ali ostaviti dobro placeno mjesto nije bilo lako, a i njena obitelj i prijatelji odgovarali su je od tog poteza. Ipak, odlucila je dati otkaz, ostaviti posao na kojemu je provodila 60 sati tjedno, i preseliti u New York, da bi radila u jednoj trgovini vinima.

"Otkrila sam da za vino imam interes i poriv kakav nikad nisam imala za bankarstvo. Znam ljude koji vole upravo bankarstvo, i to je sasvim u redu, ali ja nisam u sebi imala ljubav za taj posao. Mislila sam – ako cu raditi 15 sati na dan, onda to mora biti nesto sto volim, nesto u cemu cu uzivati."

Godine studija su se isplatile. Sjedinjene Drzave su danas najveci potrosac vina i cetvrta su najjaca zemlja u svijetu po proizvodnji vina, ali u zemlji je samo 27 pojedinaca koji nose naslov Master of Wine; Jennifer je sada medju njima.

"Naslov dodjeljuje Institute of Masters of Wine, u Londonu. Nakon dobijanja diplome od Wine and Spirits Education Trust trebalo mi je jos sest godina da se pripremim za taj ispit."

Ispit traje cetiri dana. Olimpijada vinske industrije! Treba dobro poznavati sve njene aspekte – od vinogradarstva do logistike do marketinga.

"Pripremanje za taj ispit i njegovo polaganje, to je za mene bio najtezi i intelektualno najizazovniji zadatak u cijelom mojem zivotu, ali nista ne bih mijenjala jer prosirili su se moji horizonti. I makar je bilo tesko i makar je bilo suza, a i uzvika – ne mogu i ne zelim dalje nastaviti, trud je bio vrijedan, jer zavrsavate na jednoj potpuno drugoj razini."

Danas, Jennifer Simonetti-Bryan radi na pisanju dviju knjiga o vinu, upravo je izdala DVD pod naslovom “The Everyday Guide to Wine.” Putuje svijetom i drzi predavanja o vinu, kusa nove brendove. Iako danas zaradjuje mnogo vise nego sto je zaradjivala kao investicijski bankar, ono sto je za nju daleko vaznije je to da je nasla svoj pravi poziv i strast za svoj posao.

XS
SM
MD
LG