Linkovi

Jedna popularna mješavina: afro-kubanski jazz i tradicionalni melos newyorških Židova


Jedna popularna mješavina: afro-kubanski jazz i tradicionalni melos newyorških Židova
Jedna popularna mješavina: afro-kubanski jazz i tradicionalni melos newyorških Židova

Nakon što su se upoznali s rumbom, mambom i salsom, u židovskoj je zajednici latino-glazba postajala sve popularnija. Uskoro su počela stvaralačka spajanja dvaju etničkih stilova

Glazba o kojoj ćemo govoriti u sljedećih nekoliko minuta mješavina je plesnih ritmova afro-kubanskog jazza i napjeva newyorških Židova s polovine prošlog stoljeća.

Ritmovi koji su se mogli čuti u jazz klubu Yoshi u San Franciscu podsjećali su na kubansko-kolumbijsku pachangu. No, nešto je malo drugačije. Pachanga je to, no jezik nije španjolski, nego jidiš… Pjesma je iz 1928. i bila je popularna u tadašnjim kabareima. Slavi mjesto Beltz, u Poljskoj, odakle je u New York došlo mnogo Židova.

Kako je došlo do jednog takvog glazbenog spoja? Njujorški glazbenik Jeremy Lockwood objašnjava da židovska glazba s početka prošlog stoljeća nije bila samo židovska: "Nema sumnje da je na narodni melos istočnoeuropskih Židova velikog utjecaja imala tadašnja popularna glazba."

Jeremy Lockwood, koji radi na obnovi tradicionalne židovske glazbe, kaže da je ona uvijek odražavala kulturu zemlje u kojoj su Židovi živjeli: "To je ono što i jest židovska glazba. Nikada nije postojao vremenski period kada je postojala čista židovska glazba, osim možda prije nekih dvije tisuće godina. Židovska je glazba hibrid, mješavina različitih utjecaja."

Popularna glazba newyorških Židova iz tridesetih godina prošlog stoljeća zvučala je uglavnom kao i tadašnja američka popularna glazba. Primjer je pjesma “Bei mir bist du schoen”, “Za mene ti si lijepa”. Napisao ju je izvjesni Sholom Secunda, za potrebe lokalnih varijetea. Na nacionalnoj razini, pjesma je postala popularna u izvedbi trija Andrews Sisters, koje su bile grčkog podrijetla.

Prije revolucije iz 1959., Kuba je bila vrlo popularna turistička destinacija za bogate Amerikance s Istočne obale. Među njima bilo je i dosta Židova koji su u klubovima u Havani – kao i ostali turisti – naučili plesove ča-ča-ča i mambu.

Legenda salse Larry Harlow kaže da ga je u mladosti fascinirala latino glazba koja se svirala u newyorškim barovima. Kasnije je otišao na Kubu, kako bi učio od velikana ovog ritma. Po povratku u Sjedinjene Države, poput drugih latino glazbenika, svirao je kad god mu se pružila prilika, između ostalog i u odmaralištima u planinama Catskill, gdje su bila omiljena ljetovališta newyorških Židova: "Svirali smo rumbu, kakvu možete čuti u Miami Beachu… Nismo svirali nikakvu posebnu ‘židovsku glazbu’."

Nakon što su se upoznali s rumbom, mambom i salsom, u židovskoj je zajednici latino-glazba postajala sve popularnija. Uskoro su počela stvaralačka spajanja dvaju etničkih stilova. Prvijenci takve fuzije bile su tada vrlo popularne pjesme “Bagels and Bongos” i “Mazel Tov, Mis Amigos”. Evo kako je u toj kombinaciji ‘prošla’ skladba “Bei mir bist du schoen”.

XS
SM
MD
LG