Linkovi

Je li pravi cilj akcije u Libiji - promjena režima?


Je li pravi cilj akcije u Libiji - promjena režima?
Je li pravi cilj akcije u Libiji - promjena režima?

Rezoluciju o zabrani leta nad Libijom Francuska i Britanija tumače energičnije od SAD, a sve zapadne zemlje šire, kažu stručnjaci

Zračne operacije nad Libijom se nastavljaju. Glavni je cilj održati zonu zabrane leta i zaštititi libijske civile od napada Gadafijevih snaga. Međutim, kako za rubriku U žarištu javlja Andre de Nesnera, neki američki vojni i politički analitičari pitaju se je li pravi cilj akcije – promjena režima u Libiji.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda izglasalo je rezoluciju o uspostavi zone zabrane leta nad Libijom. Ovaj dokument ovlašćuje države članice da poduzmu 'sve raspoložive mjere', kako bi se zona primijenila i održala. Stručnjaci se slažu da je taj cilj postignut. Libijsko ratno zrakoplovstvo i protu-zračna obrana su manje-više uništeni.

No, u Libiji se nastavljaju borbe snaga odanih Moameru Gadafiju i pobunjenika, a režimske postrojbe napadaju mnoge civilne centre. Očito je da za njihovu zaštitu zona zabrane leta nije dovoljna. Američki stručnjaci zato debatiraju da li bi novi cilj međunarodnih napora trebala biti promjena režima u Tripoliju, odnosno odlazak Gadafija s vlasti. Predsjednik Barack Obama je rekao da to nije cilj misije, no – kako je dodao – 'Gadafi treba otići s vlasti'.

Promjenu režima ne spominje niti rezolucija UN-a koja je uvela zonu zabrane leta. Međutim, kaže bivši američki veleposlanik u Maroku Marc Ginsberg – ova se rezolucija može tumačiti na više načina: "Različite je zemlje tumače različito. Francuska i Britanija ju tumače energičnije od nas. No, Zapad u načelu čini upravo ono čega su se druge države pribojavale – tumači rezoluciju vrlo široko."

Tako misli i Ward Carroll, stručnjak za radare koji je, dok je bio u američkoj ratnoj mornarici, radio na održavaju zone zabrane leta nad Irakom i Bosnom: "Službeni cilj nije promjena režima. Neki su svjetski čelnici to i osobno rekli. Ali, neki drugi – na primjer francuski predsjednik Nicolas Sarkozy – rekli su da je cilj akcije upravo to, promjena režima u Libiji. I prema tome čini se kao da su ta dva cilja sjedinjena – ako želimo da se prekine ubijanje civila, Gadafi mora otići s vlasti."

Projektili su već pali na rezidenciju Moamara Gadafija. Umirovljeni general američkog ratnog zrakoplovstva Mike Dunn – koji je u prošlosti sudjelovao u akcijama ove vrste – kaže da je Gadafi legitiman cilj: "Njegova je rezidencija mjesto iz kojeg se zapovijeda. Kao i predsjednik Obama, i libijski je predsjednik ujedno i vrhovni zapovjednik vojske svoje zemlje. Po tome, on je legitimna meta. Ali, naša je vlada jasno rekla – cilj nam nije mijenjati režim."

Mike Dunn napominje da zračna ofenziva ima svoja ograničenja. Nad Irakom je zona zabrane leta primjenjivana punih 12 godina, od 1991 do 2003, ali Saddam Hussein se održao – kaže Mike Dunn. On smatra da će izdržati i Moamar Gadafi.

Slično misli i Marc Ginsberg: "Uklanjanje Gadafija je naš politički cilj, ali u vojnom smislu naša se kopnena vojska neće zaputiti prema Tripoliju da ga istjera. Tako da nam se lako može dogoditi da on ostane na vlasti. A Libija će vjerojatno biti podijeljena na pobunjenički i Gadafijev dio."

Američki stručnjaci upozoravaju da bi ostanak Moamara Gadafija na vlasti bio prilično neugodna stvar za međunarodnu zajednicu, bez obzira je li cilj aktualnih vojnih akcija njegov odlazak s vlasti ili ne.

XS
SM
MD
LG