Linkovi

Je li Kina znala da će Rusija napasti Ukrajinu? Odgovor će utjecati na reputaciju Pekinga


Thumbnail Ukrain China Russia
Thumbnail Ukrain China Russia

Kina je odbacila izvještaj koji navodi da su njeni dužnosnici rekli svojim ruskim kolegama da odgode invaziju na Ukrajinu do Zimskih olimpijskih igara u Pekingu. Stručnjaci kažu da tajming ukazuje da su kineski čelnici mogli znati da dolazi napad i da bi takvo otkriće narušilo ugled Kine na Zapadu.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin nazvao je izvještaj New York Timesa od 3. marta "čistom lažnom viješću". List je citirao izvještaj zapadnih obavještajnih službi u kojem se kaže da su visoki kineski dužnosnici početkom februara rekli visokim ruskim dužnosnicima da ne napadaju Ukrajinu prije kraja Igara od 4. do 20. februara. Rat je počeo prije devet dana.

"Takva praksa skretanja pozornosti i prebacivanja krivnje je za prezira", rekao je Wang na redovitoj konferenciji za novinare u četvrtak.

“Suština problema je svima poznata”, rekao je.

U Washingtonu, glasnogovornik kineskog veleposlanstva Liu Pengyu rekao je da su tvrdnje u izvještaju "spekulacije bez ikakve osnove i da im je namjera prebaciti krivnju i ocrniti Kinu".

Nacionalni čelnici rijetko govore jedni drugima unaprijed o nadolazećim ratovima, pa bi informacije između Rusije i Kine upućivale na poseban odnos, rekao je Yun Sun, direktor kineskog programa u Stimson centru u Washingtonu.

"To je važno jer pokazuje prirodu i dubinu odnosa Kine i Rusije", rekao je Sun. “Ako se Kina identificira s ruskim invazijama, onda je Kina suučesnik. Ne možemo očekivati da će Kina odgovoriti na konstruktivan način.”

U Sjedinjenim Državama, koje su oštro kritizirale rusku invaziju, glasnogovornica State Departmenta Jalina Porter izjavila je u četvrtak da će pristaše Moskve doći na “pogrešnu stranu povijesti” i da “svijet gleda da vidi koje se nacije zauzimaju za Ukrajinu. ”

Kinesko-ruske veze postale su bliže tokom prošle godine, ali Kina se ove sedmice pozicionirala kao posrednik između ratom podijeljene Rusije i Ukrajine, a ne kao potpora Moskvi.

Kineske veze s Rusijom i dalje se smatraju "izuzetno visokim prioritetom", rekao je Andrew Small, viši stručni saradnik u skupini za zagovaranje transatlantske saradnje German Marshall Fund. Te zemlje su se natjecale s Washingtonom tiokom Hladnog rata i ponovno su se postavili protiv Zapada posljednjih godina.

Kina je vjerovatno očekivala da će Rusija brzo pobijediti u Ukrajini, kao iu prošlim ratovima, rekao je Small.

“Mislim da osjećaj da je Kina djelovala kao pokretač za Rusiju uoči ovoga nije nešto što će nestati, a to je jedno od područja u kojima će biti mnogo kolateralne štete na različite načine kako za Rusiju tako i za Kinu. Za njihove odnose s drugim zemljama u Evropi posebno”, rekao je.

Kina je vjerovatno barem naslućivala ruske planove za Ukrajinu prije Olimpijskih igara i pozvala je ruskog predsjednika Vladimira Putina da odgodi napad kako ne bi odvratio pozornost od Igara, rekao je Alexander Vuving, profesor u Azijsko-pacifičkom centru Daniel K. Inouye za Sigurnosne studije, na Havajima.

Čelnici u Pekingu nisu lako mogli utjecati na Putinovu opću odluku hoće li napasti Ukrajinu, dodao je Vuving.

"Ono što je Kina mogla učiniti je uvjeriti Putina da odgodi napad [do] nakon Olimpijskih igara, što je Putin i učinio, tako da mislim da je to bilo realno i da ukazuje na vrlo visoku razinu suradnje između Kine i Rusije", rekao je.

XS
SM
MD
LG