Linkovi

Jazz muzikom do pravde


Jazz 4 Justice na univerzitetu George Mason
Jazz 4 Justice na univerzitetu George Mason

Jazz 4 Justice je koristan svima. Pola prihoda od koncerta ide za stipendije za studij jazza na univerzitetu, dok se druga polovina uplaćuje na račun pravne zadužbine okruga Fairfax koja potpomaže pristup javnosti i promovira pravno obrazovanje.

Kada je prije 10 godina univerzitet George Mason, koje se nalazi u blizini Washingtona, počeo sa jazz koncertima, studenti muzičari su nastupali pred skoro praznom dvoranom. Medjutim, taj godišnji koncert danas bilježi veliki uspjeh i pomaže u prikupljanju novca za ljude u lokalnoj zajednici kojima treba pravna pomoć, a ne mogu je priuštiti.

Na univerzitetu George Mason, studenti uvježbavaju program za godišnji jazz koncert. Na njemu će uz studente i profesore nastupati i gostujući muzičari. Student David Roth svira gitaru.

Mogućnost pristupa poznatim muzičarima u regiji i šire po Sjedinjenim Državama pa i svijetu za mene predstavlja jedinstvenu priliku, za što mogu zahvaliti upravo ovom koncertu, kaže David.

Sve se to može zahvaliti Edu Weineru, koji je advokat sa uredom u ovoj regiji. On je prije deset godina bio jedan od rijetkih gledatelja prvog jazz koncerta kojeg je škola priredila.

Kvaliteta izvedbe je bila odlična, ali me je šokiralo kako je mala posjećenost.

Stoga je Weiner stvorio program pod nazivom Jazz 4 Justice, Jazz za pravdu, kako bi se povećao broj gledatelja i prikupili dobrotvorni prilozi za lokalnu zajednicu. Jim Caroll je direktor je programa studije jazza pri tom univerzitetu.

Razvoj je bio spor, i koncert je godinu za godinom postajao sve veći, za što zasluga doista ide Edu Weineru. On je toliko puno učinio za pomoć ovom programu, prodavao ulaznice na ulici i njegovao slušateljstvo, kaže Jim Caroll.

On kaže da je Jazz 4 Justice koristan svima. Pola prihoda od koncerta ide za stipendije za studij jazza na univerzitetu, dok se druga polovina uplaćuje na račun pravne zadužbine okruga Fairfax koja potpomaže pristup javnosti i promovira pravno obrazovanje.

Mi pružamo pravne usluge onim osobama koje si ne mogu priuštiti advokata da ih zastupa, a takodjer vodimo i jedinu javnu pravnu biblioteku u području sjeverne Virginije.

Gospodin Weiner kaže da ta pravna zadužbina sponzorira programe za djecu školske dobi i obogaćuje iskustva studenata - muzičara.

Mi želimo zadržati fokus na studentima. Ovo je dio njihovog obrazovanja, i oni mogu vidjeti kako se njihov talenat može upotrijebiti u sklopu vrlo dobrih projekata, i dobrotvornog rada od kojih korist ima cijela zajednica, kaže gospodin Weiner.

On dodaje da se nada da će program Jazz 4 Justice biti uzor i u drugim sredinama u Virginiji i šire po Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG