Linkovi

Kozaci čuvaju red i mir tokom Svjetskog prvenstva


Ruski Kozaci uključit će se u osiguranju mira i reda tokom Svjetskog prvenstva u Rusiji
Ruski Kozaci uključit će se u osiguranju mira i reda tokom Svjetskog prvenstva u Rusiji

Kozaci, samozvani nasljednici milicije iz doba carske Rusije, dobili su poziv da pomognu ruskoj policiji u očuvanju javnog reda i mira tokom Svjetskog prvenstva u fudbalu koje počinje sredinom juna. Ovi čuvari "tradicionalnih vrijednosti" javno su kritikovani zbog svojih nasilnih metoda tokom protesta u Rusiji u maju 2018.

Kozaci, samozvani nasljednici milicije iz doba carske Rusije, dobili su poziv da pomognu ruskoj policiji u očuvanju javnog reda i mira tokom Svjetskog prvenstva u fudbalu koje počinje sredinom juna.

Ovi čuvari "tradicionalnih vrijednosti" -- koji su bili javno kritikovani zbog svojih nasilnih metoda tokom protesta u Rusiji u maju 2018 -- treniraju u Rostovu na Donu radi podrške snagama reda tokom najvećeg fudbalskog takmičenja sredinom juna 2018. godine u Rusiji.

„Pomagat ćemo policiji u sprječavanju prekršaja bilo koje vrste,“ rekao je Dmitrij Voskresov, volonter iz odreda Kozaka. On je dodao je kako oni ne mogu nikome napisati kaznu, jer to pravo ima samo policija, ali će oni tražiti propisno ponašanje.

Oko 300 Kozaka iz redova konjice i pješadije patrolirat će zajedno s policijom na 12 lokacija na kojima će se igrati utakmice tokom Svjetskog prvenstva u fudbalu. Kažu kako će biti nenaoružani te da neće imati čak ni svoje tradicionalne bičeve.

"Sve je sad na policiji. Ukoliko policiji bude potrebna pomoć u sprječavanju tuče, možemo im pružiti pomoć,“ rekao je Voskresov.

U maju, kozaci ili ljudi obučeni kao oni primenili su svoju nasilnu taktiku i tukli demonstrante na protestu organiziranom protiv predsjednika Rusije Vladimira Putina. Ovaj događaj izazvao je međunarodne kritike.

Također, tokom Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine pripadnici odreda kozaka bičevali su pripadnice feminističkog pank benda Pussy Riot.

"To nema nikakve veze s javnom sigurnosti. Uglavnom ima veze s maltretiranjem ljudi. Imala sam susret s Kozacima i mogu vam reći da niko ne bi trebalo da ih se plaši,“ rekla je Marija Aljohina, članica benda Pussy Riot.

Kozaci ističu svoju privrženost „tradicionalnim vrijednostima“ te na pitanje šta će učini ukoliko vide dvojicu muškaraca kako se ljube za vrijeme Svjetskog prvenstva odgovaraju kako će zatražiti intervenciju policije.

"Urgirat ćemo kod policije da se oni pozabave njima. To je njihov posao. Naše vrijednosti su pravoslavna vjera, služenje otadžbini i porodica. Kozaci su mnogo propatili i neće se odreći svojih vrijednosti,“ rekao je Oleg Baranjikov, načelnik kozačke milicije.

Organizatori takmičenja u Rusiji kažu da će vlasti biti tolerantne prema pripadnicima LGBT populacije kao i prema stotinama hiljada navijača koji dolaze na Svjetsko prvenstvo u fudbalu u Rusiju iz cijeloga svijeta.

VIDEO: 'Kozaci u službi očuvanja mira na Svjetskom prvenstvu'

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG