Linkovi

Brčko: „Javni interes“ u službi političara


Eksproprijacija radi privatnih interesa u Brčkom (Foto: CIN)
Eksproprijacija radi privatnih interesa u Brčkom (Foto: CIN)

U Brčko distriktu se pod krinkom javnog interesa i zbog nedorečenih pravila o eksproprijaciji zadovoljavaju privatne potrebe i oduzima zemlja kako bi se izgradili pristupni putevi do kuća političara i glasača.

Skupština Brčko distrikta je u proljeće 2018. godine donijela odluku da je u javnom interesu asfaltiranje puta koji vodi do porodične kuće dogradonačelnika Ante Domića u naselju Skakava Gornja, piše Centar za istraživačko novinarstvo.

Kako ova trasa puta vodi preko zemljišta njegovog rođaka Filipa Domića, pokrenuta je eksproprijacija kako bi se ono oduzelo i pretvorilo u javno dobro. Filip se tome protivi, pokušavajući dokazati da put nije u javnom već u privatnom interesu. I nije jedini. Bogoljub Mićić iz Ražljeva i Miloš Milić iz mjesta Brezovo Polje Selo također se bore da zadrže zemlju koju im vlast oduzima zbog izgradnje pristupnih puteva do kuća članova političkih stranaka i lojalnih glasača.

Prema Zakonu o eksproprijaciji nekretnina u Brčko distriktu, privatno zemljište se oduzima vlasnicima nakon što Skupština, na prijedlog Vlade, donese odluku da je gradnja u javnom interesu. Pritom Zakon nije obavezao institucije da obrazlože razloge za takvu odluku niti je građanima dozvoljeno žaliti se na nju. Uz to, nije propisano ni da vlasnik mora dati saglasnost za eksproprijaciju.

„Suština je ovo: da se jasno može vidjeti i zaključiti da se odluke o javnom interesu koje se donose na Skupštini zloupotrebljavaju i da se pod plaštom tih odluka faktički nečiji privatni interesi realizuju“, kaže advokat Milenko Marjanović.

Pogledajte više u video priči.

XS
SM
MD
LG