Linkovi

Vijesti

Japanski car Akihito se povukao sa prijestolja

Japan's Emperor Akihito takes part in a ritual called Taiirei-Tojitsu-Kashikodokoro-Omae-no-gi, a ceremony for the Emperor to report the conduct of the abdication ceremony, at the Imperial Palace in Tokyo, Japan April 30, 2019.

Japanski car Akihito povukao se u utorak sa trona nakon tridesetogodišnje vladavine, zahvalivši narodu na podršci i izrazivši nadu za mir u budućnosti.

"Duboko sam zahvalan narodu koji me je prihvatio kao simbol i pružio mi podršku. Iz dubine duše se nadam, u saglasnosti sa caricom, da će era `reiva` biti mirna i plodonosna i molim se za blagostanje i sreću našeg naroda i naroda u svijetu", rekao je Akihito, prenio je BBC.

On je prvi japanski monarh koji je abdicirao u posljednjih više od 200 godina.

Akihito je dobio dozvolu da se povuče nakon što je rekao da zbog starosti i narušenog zdravlja nije u stanju da obavlja svoje dužnosti.

Prestolonasljednik Naruhito u srijedu će stupiti na tron i time označiti početak nove ere u Japanu.

See all News Updates of the Day

Devet migranata skočilo u more s broda 'Open Arms'

The Open Arms vessel with 107 migrants on board is anchored off the Sicilian vacation and fishing island of Lampedusa, southern Italy, Aug. 19, 2019.

Humanitarna španska organizacija "Open Arms" saopštila je da je devet migranata i izbjeglica skočilo u more "očajnički pokušavajući da se dokopaju Lampeduze", italijanskog ostrva udaljenog nekoliko stotina milja.

Humanitarna španska organizacija "Open Arms" saopštila je da je devet migranata i izbjeglica skočilo u more "očajnički pokušavajući da se dokopaju Lampeduze", italijanskog ostrva udaljenog nekoliko stotina milja.

I posada broda "Open Arms" i italijanska obalska straža pokušavaju da ih spasu, ali naglašavaju da je "situacija van kontrole".

Italija već 19 dana ne dozvoljava španskom humanitarnom spasilačkom brodu pristup svojim lukama.

Situaciju na palubi broda, na kojem se nalazi više od stotinu migranata, humanitarci opisuju kao "punu očaja", navodeći da se jedan muškarac bacio u vodu u pokušaju da se domogne kopna, dok je istovremeno jedna žena dobila panični napad, prenosi AP.

Kapetan broda prethodno je obavijestio talijanske vlasti da posada od 17 ljudi ne može više da kontrolira situaciju na brodu i sprječava tuče među frustriranim migrantima.

Talijanski ministar unutarnjih poslova je odbio da dozvoli prilaz brodu koji je usidren kod ostrva Lampeduza, iako se šest zemalja Evropske unije saglasilo da preuzme migrante.

Migrante, čiju većinu čine Afrikanci, prihvatio je brod "Open Arms" kraj obale Libije i oni čekaju da se iskrcaju na južnom talijanskom ostrvu Lampeduza.

Liderka Hongkonga obećala dijalog

Carrie Lam

Predsjednica vlade Hongkonga Carrie Lam rekla je danas da se uspostavlja "platforma komunikacije" da bi se prevazišle razlike u toj kineskoj autonomnoj teritoriji poslije više mjeseci antivladinih protesta.

Lam je rekla i da će biti napravljena studija o uzrocima protesta i policijskom odgovoru na njih.

Protesters gather on Victoria Park in Hong Kong on Sunday, Aug. 18, 2019.
Protesters gather on Victoria Park in Hong Kong on Sunday, Aug. 18, 2019.

Demonstranti su u nedjelju održali masovno ali mirno okupljanje nakon što su raniji protesti postajali nasilni. Lam i drugi zvaničnici su dijalog uslovili time da protesti ostanu mirni.

Novi ustupci ne ispunjavaju zahtjeve demonstranata koji žele da Lam podnese ostavku i da se sprovede nezavisna istraga o, kako oni tvrde, policijskoj brutalnosti.

Mediji: Bijela kuća planira smanjenje poreza da bi se izbjegla recesija

Bijela kuća

Bijela kuća predviđa smanjenje poreza i carina kao način da se izbjegne ulazak SAD u recesiju, prenijeli su američki mediji, uprkos tvrdnjama predsjednika Donalda Trumpa da je ekonomija u dobrom stanju.

Prema navodima Washington Posta, zvaničnici razmatraju više mjera za stimulisanje ekonomije, među kojima je i privremeno smanjenje poreza na dohodak da bi se povećala kupovna moć radnika.

New York Times piše da bi SAD mogle i da odustanu od novih carina na kinesku robu koje je Trumpova vlada uvela u okviru trgovinskog rata s Pekingom.

Mediji navode da su te mjere u razmataranju a zvaničnici koji su iznijeli te ideje još nisu tražili Trumpovo mišljenje. U svakom slučaju, Kongres bi morao da odobri takve korake.

"Smanjenje poreza na plate nije nešto što se razmatra", saopšteno je iz Bijele kuće kao odgovor na pisanje Washington Posta.

Porez na plate je bio privremeno smanjivan 2011. i 2012. u vrijeme Baracka Obame, ne bi li se tako ekonomija izvukla iz stagnacije poslije finansijske krize 2008.

Prema u nedjelju objavljenom istraživanju, skoro tri četvrtine američkih ekonomista očekuje recesiju u 2021. godini. Donald Trump ne dijeli takav stav.

"Ne vjerujem da će biti recesije. Ide nam nevjerovatno dobro", rekao je on novinarima u nedjelju.

New York: Otpušten policajac zbog smrti Afroamerikanca

Poslije smrti Erica Garnera 2014. održani su protesti, a demonstranti su nosili plakate sa natpisom "Ne mogu da dišem" (I can't breathe) - riječi koje je Eric Garner uputio policajcu prije smrti.

Policija New Yorka saopštila je da je otpušten policajac Daniel Pantaleo, koji je umiješan u smrt Afroamerikanca Erica Garnera 2014.

Garner je preminuo prilikom pokušaja hapšenja, pošto ga je Pantaleo uhvatio oko vrata. Garnerova smrt je pokrenula i pokret "Black Lives Matter" protiv policijske brutatalnosti prema crncima u SAD.

Na snimku incidenta iz 2014. vidjelo se kako Daniel Pantaleo hvata Erica Garnera oko vrata u pokušaju da ga uhapsi, pošto je na ulici u New Yorka prodavao švercovane cigarete.

Policajac Danijel Pantaleo 2013.
Policajac Danijel Pantaleo 2013.

Posljednje riječi koje je Pantaleo uputio policajcu, kako se čulo na snimku, bile su "Ne mogu da dišem".

Ipak, porota u New Yorku je odbila da podigne optužnicu protiv policajca, a Sekretarijat za pravosuđe odbio da ga krivično goni. Daniel Pantaleo je suspendovan, a potom vraćen na kancelarijski posao.

James O'Neill ​iz policije New Yorka objavio je odluku o otpuštanju Pantalea i kazao da je Pantaleo koristio zahvat "kragne" iako je prošao obuke i znao da je taj zahvat zabranjen, i tako izazvao "nepopravljivu tragediju".

Patrick Lynch iz policijskog sindikata je osudio odluku o otpuštanju Pantalea i ocijenio je kao popuštanje pod političkim pritiskom koje stavlja ostale policajce u rizičnu situaciju. On je pozvao na smjenu gradonačelnika Bill de Blasija.

Garerova kćerka Emerald, međutim, smatra da pravda nije zadovoljena.

"Policijac Pantaleo, ustvari sad mogu da kažem Daniel Pantaleo, je ubica i ja se tako osjećam", rekla je Emerald Garner.

Grad Njukork se nagodio sa porodicom Erica Garnera 2015. godine i isplatili im 5,9 miliona dolara kako bi izbjegao građansku parnicu.

Ubistva crnaca od strane policajaca širom zemlje su konstantni problem u nekim zajednicama.

Washington Post piše da su policajci tokom 2019. ubili 102 Afroamerikanca.

Merkel: Spremni smo za sve što Brexit donosi

Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u nedjelju da će se sastati sa britanskim premijerom Borisom Johnsonom u srijedu uveče kako bi raspravljali o planiranom britanskom napuštanju Evropske unije, dodajući da je Berlin pripravan i za Brexit bez dogovora.

Johnson nastoji da ubijedi lidere Evropske unije da ponovo otvore razgovore o Brexitu u susret mogućnosti da Britanija, druga najveća članica EU, napusti Uniju 31. oktobra bez sporazuma, što bi izazvalo ekonomski šok i, prema očekivanjima biznis lidera, velike poremećaje.

"Pozdravljamo svaku posjetu. Morate da razgovarate i morate da pronađete dobro rješenje", rekla je Merkel tokom diskusije u sjedištu kancelara.

"Pripravni smo za svaki rezultat, možemo to reći, čak i ako ne dođemo do sporazuma. Ali u svakoj prilici ću načiniti napor da pronađemo rješenje - sve do posljednjeg dana pregovora", dodala je.

"Mislim da je uvijek bolje otići uz sporazum nego bez njega. Ali, ukoliko to nije moguće, bićemo spremni za alternativu, takođe".

List Sunday Telegraph izvijestio je da će Johnson reći Merkelovoj da britanski parlament ne može da zaustavi Brexit.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG