Linkovi

Japanski butik u utrci za konkurentsku prednost na američkom modnom tržištu


Karlos Slim Helu (solda), 73 yaşlı. Pulu: $73 milyard
Karlos Slim Helu (solda), 73 yaşlı. Pulu: $73 milyard

Direktor kompanije Uniqlo Shin Odake kaže da mu je cilj da jednog dana imaju tisuću 600 butika u SAD-u, što je gotovo dvostruko veći broj njihovih trgovina u Japanu

Uz krizu u američkoj ekonomiji, neke od poznatih kompanija planiraju smanjiti broj svojih uposlenika. Jedna od najvećih tvrtki za prodaju odjeće, Gap, uskoro će zatvoriti 20 posto svojih trgovina. No, jedna velika japanska trgovina odjećom vrlo sličnom onoj koju prodaje Gap, planira otvoriti stotine trgovina u Sjedinjenim Državama.

Uniqlo ima butike odjevnim predmetima u Japanu od 1980. godine. No, u posljednje vrijeme prodaja im posustaje. Zbog toga ova kompanija planira početi izvoziti u inozemstvo. Većinu novih trgovina otvorit će u Aziji, ali dio njih u Sjedinjenim Državama već igra veliku ulogu u širenju ove tvrtke. Prve svoje trgovine Uniqlo je otvorio u shopping centrima u New Jerseyju 2005. godine, no prodaja im nije išla pa su morali zatvoriti u roku od godinu dana. Direktor Uniqloa Shin Odake kaže da se Uniqlo širio prenaglo, prije nego što je upoznao američke kupce sa svojim brandom. On kaže da bi njihov novi glavni butik na 5. Aveniji u New Yorku to trebao promijeniti:

"Ako želimo da nas prepoznaju kao globalni brand, moramo imati ogromnu prodavaonicu u središtu New Yorka."

Butik na Manhattanu Uniqlo ima već nekoliko godina. Danas je on trgovina s najvećom zaradom za ovu kompaniju…Budući da je danas on njihova najuspješnija prodavaonica, Uniqlo se želio proširiti i nadograditi taj uspjeh. Stoga je upravo otvorio svoj treći butik, na 34. ulici, samo jedan blok od poznate američke robne kuće Macy’s. Oba butika u New Yorku protežu se na tri kata. Obiluju redovima traperica po 80 posto manjoj cijeni od uobičajene, pernatim jaknama i kašmirskim puloverima praktički u svakoj zamislivoj boji – tri nijanse zelene, plave od mornarske do ljubičasto-plave…I oni su na rasprodaji, za 50 do 60 dolara po komadu, dok se većina kašmirskih pulovera drugdje prodaje za barem 100 dolara, često i više. Modna savjetnica Roseanne Morrison kaže da veliki izbor boja privlači potrošače da kupe više od jednog artikla:

"Posebice kad se radi o dobroj cijeni. Kažu si: pa dobro, kupit ću sebi dva, ali mislim da bi mi mužu dobro došla nova boja. U tom leži prava tajna uspjeha."

Netom prije otvaranja butika na 34. ulici krajem ovog mjeseca, uposlenici i prodavači postavljali su izloge, a blagajnici iza svojih pulteva vježbali su uslužnost i točnost:

Potom su uvježbavali tko će najbrže uspjeti vratiti uredno složenu odjeću na police. Usmjerenost na detalje jedna je od stvari za koje se kompanija nada da će uzdići Uniqlo od njihovih konkurenata, poput globalnih brandova kao što su H&M, Zara i Gap. Druga prednost trebala bi biti inovacija, smatra Shin Odake. On kaže da njegova tvrtka proučava odjevne predmete okom inžinjera:

"Fokusiramo se na osnovni proizvod koji svake godine nastojimo poboljšati – baš kako i proizvođač automobila redovito poboljšava svoj model automobila. Mislim da se taj pristup uvelike razlikuje od ostalih kompanija."

Takva vrsta japanskog inženjeringa privukla je Irmu Chan da dođe kupovati u Uniqlo. Ona je odabrala cijeli niz posebno dizajniranog toplog donjeg rublja pod nazivom “Heattech,” jednog od glavnih favorita kompanije:

"Ovu odjeću imam već godinama. No, moram kupiti više, jer znam da će mi sestra ili netko iz obitelji ukrasti par komada!"

Irma Chan kaže da joj se, u usporedbi s drugim buticima, ovdje najviše sviđa kvaliteta i dostupnost cijena. Neki stručnjaci za maloprodaju smatraju da bi ta kombinacija za Uniqlo mogla predstavljati prednost nad drugim konkurentima u trenutno usporenoj ekonomiji. Kažu da će, u zemlji koja je ‘rođena za kupovinu’ ljudi i dalje kupovati kvalitetne artikle koji se prodaju po umjerenim cijenama. Direktor kompanije Uniqlo Shin Odake kaže da mu je cilj da jednog dana imaju tisuću 600 butika u Sjedinjenim Državama, što je gotovo dvostruko veći broj njihovih trgovina u Japanu.

XS
SM
MD
LG