Linkovi

Japanska ekonomija u recesiji u prvom kvartalu


Japanska ekonomija je ušla u recesiju, najgoru koju je zemlja doživela posle Drugog svetskog rata, Foto: (AP Photo/Eugene Hoshiko)
Japanska ekonomija je ušla u recesiju, najgoru koju je zemlja doživela posle Drugog svetskog rata, Foto: (AP Photo/Eugene Hoshiko)

Privreda Japana ušla je u recesiju u prvom tromjesečju 2020. godine, pošto je pandemija korona virusa zaustavila proizvodnju, izvoz i potrošnju, kao i strahovanja da bi mogla da nastupe još teža vremena.

Japanska vlada je izvijestila danas da je bruto domaći proizvod realno pao u periodu januar-mart za 3,4 odsto na godišnjem nivou, prema desezoniranim podacima. Na kvartalnom nivou, pad je iznosio 0,9 procenata, prenosi agencija Reuters.

Izvoz je potonuo za 21,8 posto, privatne investicije u stanogradnju za skoro 17 procenata, a potrošnja domaćinstava za 3,1 odsto.

Analitičari očekuju pogoršanje situacije jer se treća po veličini svjetska ekonomija suočava sa najvećim izazovom od Drugog svjetskog rata.

Japan je u tehničkoj recesiji, koja po definiciji nastupa kad privreda zabilježi pad u dva uzastopna kvartala, budući da je u tromjesečju oktobar-decembar već registrovala smanjenje od 1,9 posto.

Ekonomija ove zemlje je izuzetno ranjiva na posljedice pandemije s obzirom na zavisnost od trgovine sa SAD-om i Kinom.

Putovanja, turizam i trgovina sa tim i drugim zemljama doživjeli su krah zbog mjera blokade usmjerenih na borbu protiv bolesti Covid-19.

Vlada je usvojila paket mjera podrške vrijedan gotovo 108 biliona jena (1,0 bilion dolara) a planira još veća sredstva, ukljčujući pomoć malim preduzećima i uplatu novčane pomoći građanima.

Više od 16.000 ljudi u Japanu zaraženo je korona virusom, a više od 700 je umrlo, što su relativno male cifre imajući u vidu da ta zemlja ima najstarije stanovništvo na svijetu i da su njeni gradovi gusto naseljeni.

Japan je prošle nedjelje ublažio mjere vanrednog stanja u većem dijelu zemlje, ali su u gradovima koji su žarišta epidemije, kao što je Tokio, zadržana određena ograničenja.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG