Linkovi

Japan i Filipini potpisali odbrambeni pakt suočeni sa zajedničkom uzbunom zbog Kine


Japanska ministrica vanjskih poslova Yoko Kamikawa i filipinski ministar odbrane Gilberto Teodoro rukuju se nakon potpisivanja Sporazuma o recipročnom pristupu u palači Malacanang u Manili 8. jula 2024. godine.
Japanska ministrica vanjskih poslova Yoko Kamikawa i filipinski ministar odbrane Gilberto Teodoro rukuju se nakon potpisivanja Sporazuma o recipročnom pristupu u palači Malacanang u Manili 8. jula 2024. godine.

Japan i Filipini potpisali su odbrambeni pakt kojim se dopušta raspoređivanje japanskih snaga za zajedničke vojne vježbe, u naciju jugoistočne Azije koja je bila pod brutalnom japanskom okupacijom u Drugom svjetskom ratu, ali sada gradi savez s Tokijem dok se suočavaju sa sve agresivnijom Kinom.

Sporazum o recipročnom pristupu, koji na sličan način dozvoljava filipinskim snagama da uđu u Japan radi zajedničke borbene obuke, potpisali su filipinski ministar odbrane Gilberto Teodoro i japanska ministrica vanjskih poslova Yoko Kamikawa na ceremoniji u Manili kojoj je svjedočio predsjednik Ferdinand Marcos Jr. On će stupiti na snagu nakon ratifikacije od strane zakonodavnih tijela zemalja, rekli su filipinski i japanski zvaničnici.

Kamikawa je potpisivanje odbrambenog sporazuma nazvala "revolucionarnim dostignućem" koje bi trebalo dodatno potaknuti odbrambenu saradnju između Japana i Filipina.

"Slobodan i otvoren međunarodni poredak zasnovan na vladavini prava temelj je regionalnog mira i prosperiteta," rekla je ona. "Željeli bismo blisko sarađivati s vašom zemljom kako bismo ovo održali i ojačali."

Kamikawa i japanski ministar odbrane Minoru Kihara kasnije su razgovarali sa svojim filipinskim kolegama o načinima za dalje produbljivanje odnosa.

Odbrambeni pakt sa Filipinima je prvi koji je sklopio Japan u Aziji. Japan je potpisao slične sporazume sa Australijom 2022. i sa Britanijom 2023. godine.

Pod premijerom Fumiom Kishidom, japanska vlada je poduzela korake za jačanje svoje sigurnosne i odbrambene vatrene moći, uključujući sposobnost protuudara koja odudara od japanskog poslijeratnog principa fokusiranja samo na samoodbranu, usljed prijetnji iz Sjeverne Koreje i sve veće asertivnosti Kine.

Udvostručuje potrošnju na odbranu u petogodišnjem periodu do 2027. godine u pokušaju da ojačaju svoju vojnu moć i učine Japan trećim najvećim vojnim potrošačem u svijetu nakon Sjedinjenih Država i Kine.

Mnogi azijski susjedi Japana, uključujući Filipine, bili su pod japanskom agresijom sve do svog poraza u Drugom svjetskom ratu, a napori Japana da ojača svoju vojnu ulogu i potrošnju mogli bi biti osjetljivo pitanje. Japan i Filipini, međutim, stalno produbljuju odbrambene i sigurnosne veze.

Kišidini potezi su u skladu s Markosovim nastojanjem da stvori sigurnosne saveze kako bi ojačao ograničenu sposobnost filipinske vojske da brani teritorijalne interese Manile u Južnom kineskom moru. Prometni morski prolaz je ključna globalna trgovinska ruta na koju je praktično u cijelosti polagala pravo Kina, ali i djelomično osporavaju Filipini, Vijetnam, Malezija, Brunej i Tajvan.

Sjedinjene Države također jačaju niz vojnih saveza u Indo-Pacifiku kako bi se bolje suprotstavili Kini, uključujući bilo koju buduću konfrontaciju oko Tajvana, i uvjerili svoje azijske saveznike. Japan i Filipini su ugovorni saveznici SAD-a i njihovi lideri su u aprilu u Bijeloj kući održali trosmjerne razgovore, gdje je predsjednik Biden obnovio "gvozdenu" posvećenost Washingtona da brani Japan i Filipine.

Japan ima dugogodišnji teritorijalni spor sa Kinom oko ostrva u Istočnom kineskom moru. Kineska i filipinska obalska straža i brodovi mornarice su u međuvremenu uključeni u niz napetih incidenata u Južnom kineskom moru od prošle godine.

U najgorem sukobu do sada, osoblje kineske obalske straže naoružano noževima, kopljima i sjekirom na motornim čamcima više puta je udarilo i uništilo dva broda za opskrbu filipinske mornarice 17. juna u haotičnom obračunu u kojem je ozlijeđeno nekoliko filipinskih mornara. Osoblje kineske obalske straže zaplijenilo je sedam mornaričkih pušaka.

Filipini su oštro protestovali zbog postupaka kineske obalske straže i tražili milion dolara za štetu i vraćanje pušaka. Kina je optužila Filipine za podsticanje nasilja, rekavši da su filipinski mornari zalutali u takozvane kineske teritorijalne vode uprkos upozorenjima.

Japan i Sjedinjene Države među prvima su izrazile uzbunu zbog kineskih akcija i pozvale Peking da se pridržava međunarodnih zakona. Washington je obavezan braniti Filipine, svog najstarijeg saveznika u Aziji, ako filipinske snage, brodovi i zrakoplovi dođu pod oružani napad, uključujući i Južno kinesko more.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG