Linkovi

Tajfun s rekordnom kišom pogodio Japan


A man on a bicycle rides past in the heavy rain and wind caused by Typhoon Nanmadol in Miyazaki on Japan's southernmost main island of Kyushu September 18, 2022, in this photo taken by Kyodo. (Kyodo via Reuters)
A man on a bicycle rides past in the heavy rain and wind caused by Typhoon Nanmadol in Miyazaki on Japan's southernmost main island of Kyushu September 18, 2022, in this photo taken by Kyodo. (Kyodo via Reuters)

Tajfun Nanmadol donio je u ponedjeljak žestoke vjetrove i rekordnu količinu oborina u zapadni Japan kao jedna od najvećih oluja koje su pogodile zemlju godinama koje su ubile najmanje jednu osobu, poremetile transport i prisilile neke proizvođače da obustave rad.

Premijer Fumio Kishida odgodio je svoj odlazak u New York, gdje je trebao održati govor na Općoj skupštini UN-a, do utorka kako bi pratio utjecaj oluje, izvijestili su lokalni mediji.

"Moramo ostati vrlo oprezni zbog jakih kiša, oluja, visokih valova i olujnih udara", rekao je dužnosnik Japanske meteorološke agencije (JMA) na konferenciji za novinare.

Japanski 14. tajfun ove sezone stigao je u blizini grada Kagoshime kasno u nedjelju prije nego što je pogodio zapadni otok Kyushu, a zatim protutnjao na glavni otok Honshu u ponedjeljak ujutro.

Rijeka se izlila u prefekturi Miyazaki u Kyushuu, poplavivši polja i ceste, pokazala je snimka državne televizije NHK. Drugi video prikazuje kuću uz rijeku koja napola visi nad bujicom, limeni krov otkinut s benzinske postaje i srušeni reklamni pano nagnut nad ulicu s vrha zgrade.

NHK je rekao da je jedan čovjek pronađen mrtav u svom automobilu, koji je pronađen potopljen do krova usred polja.

Još jedan muškarac pronađen je bez svijesti na području pogođenom klizištima.

Najmanje 82 osobe su ozlijeđene, javlja NHK.

Oko 340.000 kućanstava, većina njih u Kyushuu, bilo je bez struje rano u ponedjeljak, priopćilo je ministarstvo trgovine, dok je Kyushu Railway Co rekao da je zaustavio operacije na Kyushu i Japan Airline Co Ltd i ANA Holdings otkazala je oko 800 letova, izvijestila je javna televizija NHK.

Oluja je bila u središtu obale sjeverno od prefekture Shimane na zapadu Honshua od 07:00 GMT i išla je prema sjeveroistoku brzinom od oko 35 km na sat, rekao je JMA.

Oluja će pratiti obalu sjeverno od Honshua do utorka prije nego što prijeđe preko kopna i krene prema sjeveroistoku prema Pacifiku, predviđa agencija.

Do 400 mm kiše očekuje se u središnjoj japanskoj regiji Tokai, industrijskom srcu zemlje, tijekom sljedeća 24 sata, rečeno je.

Toyota Motor Corp bila je među proizvođačima koji su rekli da će obustaviti proizvodnju u nekim tvornicama zbog oluje, ali nije bilo izvještaja o većoj šteti u industriji.

Povremeni udari jake kiše zahvatili su Tokio, ali poduzeća u glavnom gradu uglavnom rade normalno.

Većina škola je ionako zatvorena u ponedjeljak zbog državnog praznika.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG