Linkovi

Japan: Rekordan broj slučajeva Covida-19


Stanovnici Tokija nose zaštitne maske, dok raste broj zaraženih.
Stanovnici Tokija nose zaštitne maske, dok raste broj zaraženih.

U Japanu je u srijedu zabilježeno više od 9.500 novozaraženih od koronavirusa, što je najviše ikada, zbog čega se ponovo postavljan pitanje da lii tekuće Olimpijske igre u Tokiju pogoršavaju zdravstvenu situaciju u zemlji.

Više od 3.000 zaraženih registrovano je u Tokiju, u kojem je dva dana zaredom bio rekordan broj slučajeva Covida-19, prema podacima javnog servisa NHK.

U japanskoj prijestolnici je već na snazi vanredno stanje koje su neki lokalni analitičari ocijenili kao neefikasno s obzirom na to da je poštovanje mnogih mjera na dobrovoljnoj osnovi. Na primjer, od restorana je zatraženo da se ranije zatvaraju i da ne prodaju alkohol, što nisu svi ispoštovali.

Virus se širi i u okolini Tokija gdje lokalni zvaničnici razmatraju pooštravanje pandemijskih mera.

Volonteri na Olimpijskim igrama pokazuju uputstva za poštovanje pandemijskih mjera.
Volonteri na Olimpijskim igrama pokazuju uputstva za poštovanje pandemijskih mjera.

"Zdravstveni sistem već je opterećen", rekao je na pretresu u parlamentu glavni vladin savjetnik za Covid-19 Shigeru Omi​, a prenosi novinska agencija Kyodo.

Ukupno, način na koji je Japan rješavao krizu izazvanu pandemijom koronavirusa bio je relativno uspješan. U zemlji je registrovano samo 15.000 smrtnih slučajeva, što je mnogo manje od drugih država koje su iste veličine. U srijedu je prijavljeno samo osam žrtava, uprkos rekordnom broju slučajeva.

Da li Japan može da nastavi da primjenjuje manje restriktivne mjere možda će zavisiti od toga koliko će loša biti trenutna situacija kada je riječ o rastu zaraženih i da li će desetine hiljada sportista, zvaničnika i medija iz cijelog svijeta ostati u svojim zaštićenim krugovima, kao što je planirano.

Za sada, 169 pojedinaca koji su povezani sa Olimpijskim igrama testirano je pozitivno na koronavirus, a organizatori naglašavaju da je ukupna stopa zaraženih veoma niska. Ističu i da je većina posjetilaca vakcinisana.

Japan, jedna od nekoliko azijskih zemalja koje su u početku uspjele da suzbiju širenje virusa, zaostaje za drugim razvijenim državama kada je riječ o vakcinaciji. Prema vladinim podacima, jednu dozu vakcine primilo je najmanje 37 odsto stanovnika.

XS
SM
MD
LG