Linkovi

Ekonomske posljedice zemljotresa u Japanu


Ekonomske posljedice zemljotresa u Japanu
Ekonomske posljedice zemljotresa u Japanu

Zemljotres jačine 8,9 stepeni je istog dana oborio vrijednost japanskog Nikkei indexa uzrokujući masovne prodaje na globalnom financijskom tržištu.

Najgori zemljotres koji je pogodio Japan u posljednjih 140 godina izazvao je i šokantne talase na financijskom tržištu širom svijeta. Zemljotres jačine 8,9 stepeni desio se krajem dnevne sesije na Azijskom tržištu dionica obarajući vrijednost japanskog Nikkei indexa i uzrokujući masovne prodaje na globalnom financijskom tržištu. Ekonomisti još uvijek nastoje da procjene financijeske štete koje je prouzrokovao katastrofalni zemljotres u Japanu.

Zemljoters je snažno potresao tržište dionica u Tokiju. Nikkei index je istog dana pao na najniži nivo u posljednjih pet sedmica.

Na evropskom tržištu dionica, takodjer, je zabilježen znatan pad.

Osiguravajuće kompanije su medju najteže pogodjenim očekujući masovne zahtijeve za nadoknadom štete.

Medjutim, ekonomski analitičar Ben Collett kaže da je rekacija tržišta mogla biti i znatno gora sobzirom na šetete koje je zemljotres nanio:

Tržište dionica - Tokyo
Tržište dionica - Tokyo

"Odgovor tržišta je bio relativno mlak u odnosu na razornost zemljotresa i prve procjene štete. Sobzirom na to tržište ne doživljava krah."

U Sjedinjenim Državama povoljni izvještaji o rastu maloprodaje zasjenile su vijesti sa vanjskog tžišta o kolebanju vrijednosti dionica izmedju zarada i gubitaka.

Energetske kompanije su zabilježile porast, ali je vrijednost nafte oštro pala, ispod 100 dolara po barelu po prvi put ovog mjeseca u očekivanju manjih zahtijeva na japanskom tržištu.

U New Yorku, analitičar tržišta Peter Costa je za Glas Amerike rekao da će pad cijena nafte vjerovatno biti samo privremen:

"Mislim da će se to brzo korigovati, i da će tržište reagirati u roku od nekoliko dana. Znate, oni su vidjeli štetu. Sada je to samo trenutni odgovor, ali kasnije, nakon što se sagleda stvarna šteta, onda ćemo znati kakve će biti cijene nafte, sobzirom da Japan kao treći najveći potrošač za sada ne troši toliko nafte."

Ekonomske posljedice zemljotresa u Japanu
Ekonomske posljedice zemljotresa u Japanu

Mada će trebati vremena da se ekonomske posljedice u cijelini procjene, rani pokazatelji jasno ukazuju da je zemljotres nanio velike štete japanskoj infrastrukturi.

Expret za tržište Tom Vosa kaže da će u fokusu biti obnova:

"Ono što sljedi su velika ulaganja u Japan. Sjetite se šteta nakon zemljotresa u Kobeu, oko 100 milijardi dolara. Ovaj zemljotres je najveći u Japanu u posljednjih 140 godina. Teško je procjeniti, ali štete mogu biti dva ili tri puta veće."

Ekonomsiti kažu da će posljedice zeljotresa i tsunamija vjerovatno imati dugoročne posljedice širom svijeta kroz poremećaj na tržištu automobila i uvoz tehnoloških proizvoda iz Japana.

Experti koji su govorili za Glas Amerike kažu da je zemljotres u Japanu došao u najgore vrijeme, upravo kada je treća najveća ekonomija na svijetu počela pokazivati znake oporavka od nedavne recesije.

XS
SM
MD
LG