Linkovi

Blizu nuklearne elektrane Fukushima zabilježena opasna razina radijacije


Blizu nuklearne elektrane Fukushima zabilježena opasna razina radijacije
Blizu nuklearne elektrane Fukushima zabilježena opasna razina radijacije

Povećani stupanj radijacije otkriven je čak i u Tokyu, oko 240 kilometara južno od Fukushime, međutim, dužnosnici kažu da tamošnja razina ne predstavlja prijetnju stanovništvu

U Japanu dužnosnici su priopćili da je radijacija dosegla opasnu razinu u blizini u potresu oštećene elektrane nakon što je izbila vatra u jezeru-skladištu iskorištenih šipki s nuklearnim gorivom. U današnjem televizijskom obraćanju naciji premijer Naoto Kan je izjavio da je razina radijacije "vrlo visoka" i da postoji veliki rizik da će doći do dodatnog "curenja". Od svih koji žive u radijusu od 30 kilometara od nuklearne elektrane Fukushima zatraženo je da ostanu u zatvorenom.

Povećani stupanj radijacije otkriven je čak i u Tokyu, oko 240 kilometara južno od Fukushime, međutim, dužnosnici kažu da tamošnja razina ne predstavlja prijetnju stanovništvu. Na sjeveru spasilačke ekipe pokušavaju proći po cestama blokiranim ruševinama kako bi došli do stotina tisuća ljudi čija su mjesta sravnjena sa zemljom nakon potresa u petak i tsunamija. Dužnosnici kažu da je dosad pronađeno oko 2400 tijela, a više tisuća ih se vodi kao nestalo. Današnji požar bio je posljednja u nizu neprilika osoblju koje održava nuklearnu elektranu Fukushima čiji je sustav hlađenja otkazao nakon potresa.

Međunarodna agencija za atomsku energiju kaže da su je japanske vlasti informirale kako je do požara došlu u jezeru-skladištu potrošenih šipki goriva u jedinici broj 4 elektrane i da je radioaktivnost ispuštena izravno u atmosferu u dozi koja je ekvivalent kao da imate 4 tisuće rendgenskih snimanja svaki sat. Sve osoblje koje nije od ključne važnosti za funkcioniranje elektrane je evakuirano prije negoli je vatra ugašena. Ostali su samo radnici koji pumpaju morsku vodu u tri oštećena reaktora kako bi spriječili taljenje šipki s gorivom što bi imalo potencijalno katastrofalne posljedice.

XS
SM
MD
LG