Linkovi

Japanski zdravstveni radnici protive se održavanju Olimpijskih igara


Arhiv - Detalj sa protesta protiv održavanja Olimpijskih igara u prijestolnici Tokiju (Foto: Reuters/Issei Kato)
Arhiv - Detalj sa protesta protiv održavanja Olimpijskih igara u prijestolnici Tokiju (Foto: Reuters/Issei Kato)

Dio japanskih zdravstvenih radnika pozvao je na otkazivanje Olimpijskih igara koje treba da se održe predstojećeg ljeta.

Udruženje ljekara iz prijestolnice Tokija, organizacija čije članstvo broji oko 6.000 medicinskih radnika iz oblasti primarne zdravstvene zaštite, upozorilo je da su bolnice preplavljene pacijentima usljed pandemije Covida-19, dok se zemlja bori sa porastom slučajeva koronavirusa.

"Tražimo da vlasti uvjere Međunarodni olimpijski komitet da je organizovanje Olimpijskih igara veoma teško i izdejstvuju odluku o otkazivanju igara. Ljekari će se uskoro suočiti sa dodatnim poteškoćama u zbrinjavanju pacijenata, iscrpljenošću usljed ljetnjih vrućina. Ako Olimpijske igre budu doprinijele porastu broja smrtnih slučajeva, Japan će snositi odgovornost", navedeno je u pismu.

Povećanje broja infekcija izazvalo je burne reakcije u zdravstvenom sektoru usljed nedostatka medicinskog osoblja i bolničkih kreveta u pojedinim dijelovima japanske prijestolnice. To su razlozi zbog kojih su vlasti produžile vanredne mjere u Tokiju i još nekoliko područja u zemlji do 31. maja.

Osim Udruženja ljekara Tokija, zabrinutost povodom organizacije i održavanja Olimpijskih igara izrazili su i drugi zdravstveni stručnjaci. Također, stotine hiljada ljudi potpisale su online peticiju kojom se traži otkazivanje te manifestacije.

Japan se ne nalazi među državama koje su iskusile izrazite posljedice globalne pandemije Covida-19, iako su se japanske vlasti našle na meti kritika javnosti pošto je do sada, prema podacima agencije Reuters, vakcinisano svega 3,5 posto populacije od ukupno 126 miliona građana.

Međutim, premijer Jotišide Suga uvjerava javnost da je Japan u mogućnosti da organizuje bezbjedno održavanje Olimpijskih igara u skladu sa primjenom mjera za suzbijanje pandemije.

Pripreme za manifestaciju koja je planirano da traje od 23. jula do 8. augusta 2021. napreduju pod striktinim antipandemijskim protokolima.

Prvobitno, Olimpijske igre u Japanu trebalo je da budu održane u julu i augustu 2020. godine, ali ih je Međunarodni olimpijski komitet odložio zbog razbuktale pandemije da bi, kako je tada saopšteno, bili sačuvani životi sportista.

To je bio prvi put da je ljetnja olimpijska sportska smotra odložena tokom 124 godina duge historije modernog olimpizma. Olimpijske igre nisu održavane u godinama trajanja Prvog i Drugog svjetskog rata.

Japan je u organizaciju igara uložio dvanaest milijardi dolara. To nije jedini masovni sportski događaj koji je odložen. U istoj, 2020. godini, donijete su i odluke o pomjeranju održavanja Evropskog prvenstva u fudbalu, koje bi trebalo da se odigra od 11. juna do 11. jula 2021.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG