Linkovi

Sportisti se pripremaju za Olimpijske igre u Tokiju u do sada neviđenim okolnostima


Spectator seats are seen in Ariake Urban Sports Park, a venue for the Tokyo 2020 Olympic Games, in Tokyo, Japan, July 9, 2021.
Spectator seats are seen in Ariake Urban Sports Park, a venue for the Tokyo 2020 Olympic Games, in Tokyo, Japan, July 9, 2021.

Za manje od dvije nedjelje, više od 11.000 najboljih svjetskih sportista spustit će se u Tokio da bi se takmičilo na najneobičnijim Olimpijskim igrama u posljednjim decenijama.

Sportisti će se takmičiti na stadionima sa praznim tribinama nakon što su organizatori Olimpijskih igara preokrenuli kurs u četvrtak i zabranili prisustvo gledalaca kao odgovor na veliko ponovno oživljavanje koronavirusa.

Odluka je donijeta nakon što je japanski premijer Jošide Suga proglasio vanredno stanje u Tokiju, pozivajući se na rastuću stopu COVID 19.

"Uzimajući u obzir uticaj soja delta i da bismo spriječili ponovno širenje infekcija širom zemlje, moramo da pojačamo mjere sprječavanja širenja virusa", rekao je Suga.

Vest da praktično nijiko neće biti pušten na igre izazvala je nezadovoljstvo kod ljudi koji su kupili ulaznice i kod sportista, ali je dočekana sa olakšanjem kod mnogih japanskih građana koji već mjesecima protestuju zbog igara. Nacionalno istraživanje sprovedeno u maju pokazalo je da 83 odsto glasača želi da odloži ili otkaže Olimpijske igre.

Teniser Nik Kirgios najavio je putem Twittera povlačenje iz igara u četvrtak, pozivajući se na nedostatak navijača i povredu noge.

Od kada je COVID19 počeo da se širi svijetom prošle godine, Olimpijske igre Tokio 2020 muku muče sa kašnjenima, narastajućim troškovima, zabrinutošću zbog zdravlja i bezbroj drugih problema.

Zvanični trošak igara je oko 15,4 milijardi dolara, ali vladina revizija sprovedena prošlog decembra procijenila je da su stvarni troškovi bliži 28 milijardi dolara.

Očekivalo se da će za igre biti na raspolaganju približno 7,8 miliona ulaznica, što bi donijelo procijenjeni prihod od 800 miliona dolara.

Uprkos rastućim troškovima i zabrinutosti zbog koronavirusa, sportisti iz više od 200 zemalja i dalje treba da se okupe kako bi se mirno takmičili od 23. jula do 8. avgusta.

Prema kompaniji za zabavu Grousnout (Gracenote), očekuje se da će SAD osvojiti najviše medalja ukupno, sa velikom razlikom.

"Ovo bi bile sedme uzastopne Ljetnje igre tokom kojih bi američki tim izašao na vrh takmičenja po broju medalja“, napisao je Grousnout.

Predviđa se da će Kina i Rusija zauzeti drugo, odnosno treće mjesto po ukupnom broju medalja.

Međutim, Rusija se zvanično ne takmiči kao zemlja zbog dvogodišnje zabrane Svjetske antidoping agencije zbog sistematskog dopinga ruskih sportista, što je zabranjeno u međunarodnom sportu. Umjesto toga, 335 ruskih sportista takmičiće se kao neutralni sportisti pod imenom "Ruski olimpijski komitet" i zabranjeno im je korišctenje ruske zastave ili državne himne.

Kanada, Australija i Sjeverna Koreja povukle su se sa Olimpijskih igara u Tokiju u potpunosti zbog pandemije.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG