Linkovi

Još ne kao Černobil


Još ne kao Černobil

Dok se kriza u nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi produbljuje, raste i strahovanje od širenja radijacije i mogućeg pogoršanja situacije. Nuklearni eksperti kažu da je kriza već prevazišla nivo havarije na Ostrvu tri milje – najtežeg nuklearnog incidenta u Sjedinjenim Državama – ali još nije postala najveća nuklearna katastrofa svih vremena.

U centrima izvan kruga od 30 kilometara oko nuklearne elektrane Fukushima, stanovnici čekaju u redu da provjere koliko su ozračeni:

- Ako prodjem test, biće mi lakše, kaže jedna Japanka.

Radnici su juče bili prisiljeni da privremeno napuste elektranu zbog naglog povećanja radijacije – što je usporilo napore da se spriječi topljenje. Sa ugroženog područja su evakuisane stotine hiljada ljudi. Svima koji žive u krugu od 30 kilometara, rečeno je da ne izlaze iz kuća. Sve veći broj stranaca, ali i Japanaca, odlazi iz zemlje.Predsjednik Instituta za istraživanje energije i životne sredine, stacioniranog u Sjedinjenim Državama, Arjun Makhijani, kaže da je japanska nuklearna kriza jedinstvena:

- Svjedoci smo nuklearne nesreće bez presedana i po tome što se nikada nije dogodilo da se u tri reaktora na istom mjestu i u isto vrijeme, dogodi teška havarija.

U elektrani Fukushima, u tri reaktora se dogodila eksplozija, a u četvrtom je izbio požar, kaže on i dodaje:

- Rekao bih da je ova nesreća veoma teška. Za sada ipak ne izgleda da je to najteža havarija na skali - to bi bio Černobil, a ovo izgleda da je ipak daleko od tog nivoa nesreće, jer nije izmjeren toliki stepen zračenja.

U nuklearnoj elektrani u Černobilu, u Ukrajini, koja je tada bila dio Sovjetskog Saveza, 1986. je izbio požar i reaktor je eksplodirao. Veliki dijelovi Ukrajine, Bjelorusije i Rusije su zagađeni nuklearnim česticama. Kevin Kamps iz organizacije Prevazići nuklearno, stacionirane u Sjedinjenim Državama, koja se bori protiv nuklearne energije, kaže da izgleda da se zračenje znatno širi, uključujući i radioaktivne izotope joda, koji napadaju štitnu žlijezdu:

- Radioaktivni jod može da se odstrani iz ljudskog tijela, ako se na vrijeme daju tablete. To su pilule kalijum jodida. U Černobilu smo vidjeli šta može da se dogodi kada su ljudi izloženi radioaktivnom jodu-131. Došlo je do epidemije tiroidnih oboljenja, raka, drugih poremećaja, kod odraslih i naročito kod djece u černobilskom regionu Ukrajine, Belorusije i zapadne Rusije.

Djelimično topljenje reaktora na Ostrvu tri milje, bila je najteža nesreća u Sjedinjenim Državama. Stručnjaci kažu da situacija u Japanu sada prevazilazi ono što se tamo dogodilo 1979. U nesreći na Ostvu tri milje, nije bilo poginulih i povrijedjenih, a u biljkama i životinjama je kasnije izmjeren vrlo nizak nivo ozračenja.

Nuklearni reaktori se nalaze ispod niza zaštitnih slojeva, jer šipke goriva koje se koriste u reaktorima ispuštaju vrlo visoku temperaturu. Te šipke se obično hlade vodom, ali kada se hladjenje poremeti, temperatura može da poraste toliko da se šipke tope.

Kevin Kamps objašnjava da se nuklearni inženjeri sada bore da spriječe pregrijavanje tih šipki u Fukushimi:

- Istopljena masa bi mogla da prodje direktno kroz zidove reaktora, pravo kroz zaštitni sistem i stigne u životnu sredinu i to ništa ne može da zaustavi, ako se ne obnovi hladjenje.

Stepen pogoršanja situacije i trajanje posljedica koje bi kriza mogla da ima na Fukushimu i okolno područje, u velikoj mjeri zavisi od narednih koraka. Dvije decenije nakon Černobila, Ujedinjeni Narodi su pokrenuli desetogodišnji program oporavka koji se i dalje nastavlja.

XS
SM
MD
LG