Linkovi

Japan i Kina planiraju razgovore o sigurnosti


Japanski premijer Fumio Kishida i kineski predsjednik Xi Jinping tokom APEC samita u San Franciscu, 16. novembar 2023.
Japanski premijer Fumio Kishida i kineski predsjednik Xi Jinping tokom APEC samita u San Franciscu, 16. novembar 2023.

Japan i Kina se nadaju da će imati razgovore o sigurnosti "u bliskoj budućnosti", izjavila je u subotu japanska ministrica vanjskih poslova Yoko Kamikawa nakon sastanka s najvišim kineskim diplomatom Wang Yijem u Južnoj Koreji.

"Potvrdili smo da tražimo dalju blisku komunikaciju o raznim pitanjima... i nadamo se da ćemo održati razgovore o sigurnosti u bliskoj budućnosti", rekla je Kamikawa novinarima.

U izvještaju o sastanku koje je objavilo kinesko Ministarstvo vanjskih poslova navodi se da je Wang naglasio potrebu da obje strane jasno kažu da "ne predstavljaju prijetnju jedna drugoj".

Kamikawa je rekla da Japan traži ukidanje kineske zabrane na sav japanski izvoz morske hrane nakon ispuštanja otpadnih voda iz uništene nuklearne elektrane Fukushima.

Kinesko ministarstvo je saopštilo da se protivi "neodgovornoj praksi Japana" i da postoji potreba za uspostavljanjem "dugoročnog mehanizma za praćenje za sve zainteresovane strane".

Japan i Kina će također planiraju razgovore na visokom nivou o ekonomiji, rekla je Kamikawa, dodajući da datum nije određen.

Kineski predsjednik Xi Jinping i japanski premijer Fumio Kishida susreli su se 17. novembra na marginama međunarodne konferencije u Sjedinjenim Državama, gdje su se dogovorili da nastavljaju uzajamno korisne odnose.

Činilo se da ističu zajedničke ekonomske interese usred niza diplomatskih sporova koji su mučili odnose između dvije zemlje, uključujući ispuštanje otpadnih voda iz Fukushime u Pacifik i pritvaranje jednog japanskog državljanina u Kini.

Kamikawa je rekla da je prenijela stav Japana o ovim pitanjima, ali i naglasila da će Japan i Kina biti u bliskoj komunikaciji po pitanjima koja ih dijele.

"Takođe smo razgovarali o pitanjima na kojima zemlje moraju raditi zajedno... i uspjeli smo imati smislenu razmjenu mišljenja o klimatskim promjenama, međunarodnom osiguranju, finansiranju razvoja, kao i o situaciji u Sjevernoj Koreji", rekla je ona bez detaljnijeg objašnjenja.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG