Linkovi

Japan dobio odobrenje UN-a za ispuštanje radioaktivne vode u okean


Ova fotografija iz zraka prikazuje nuklearnu elektranu Fukushima Daiichi u gradu Okuma, prefektura Fukushima, sjeverno od Tokija, 17. marta 2022. (Shohei Miyano/Kyodo News preko AP, File)
Ova fotografija iz zraka prikazuje nuklearnu elektranu Fukushima Daiichi u gradu Okuma, prefektura Fukushima, sjeverno od Tokija, 17. marta 2022. (Shohei Miyano/Kyodo News preko AP, File)

Japan je u utorak dobio odobrenje UN-ovog nuklearnog nadzornog tijela za svoj plan za ispuštanje tretirane radioaktivne vode iz fabrike Fukushima uništene cunamijem u okean, uprkos žestokom otporu Pekinga i nekih lokalnih stanovnika.

Nakon dvogodišnjeg pregleda, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopćila je da su planovi Japana u skladu s globalnim sigurnosnim standardima i da će imati "zanemarljiv radiološki uticaj na ljude i okolinu".


"Ovo je veoma posebna noć", rekao je šef IAEA Rafael Grossi premijeru Fumiju Kišidi prije nego što mu je uručio debeli plavi fascikl u kojem se nalazi konačni izvještaj.

Grossi je kasnije rekao novinarima u Japanskom nacionalnom pres klubu, gdje ga je dočekala mala grupa demonstranata, da će nastojati ublažiti postojeće zabrinutosti i da će smjestiti osoblje IAEA-e u tvornicu u Fukušimi da nadgleda ispuštanje.

"Moramo priznati da se tako nešto ranije nije dogodilo", rekao je on, dodajući da će Japan imati konačnu riječ o procesu, koje će trajati 30 do 40 godina.

Japanska vlada tvrdi da je proces bezbjedan jer je prečistila vodu - dovoljno da napuni 500 olimpijskih bazena - koja se koristi za hlađenje gorivih šipki tvornice u Fukušimi nakon što je oštećena u zemljotresu i cunamiju.

Japan nije precizirao datum za početak puštanja vode do zvaničnog odobrenja nacionalnog nuklearnog regulatornog tijela za Tokyo Electric Power (Tepco) (9501.T), čija bi konačna riječ o planu objavljenom 2021. mogla doći već ove sedmice.

Japanski ribarski sindikati dugo su se protivili tom planu, rekavši da bi to poništilo rad na popravljanju reputacije nakon što je nekoliko zemalja zabranilo neke japanske prehrambene proizvode nakon katastrofe 2011. godine.

Peticija iz regiona oko fabrike prikupila je više od 250.000 potpisa od kada je prijedlog prvi put iznijet.

Neke susjedne zemlje također su se godinama žalile na prijetnju morskom okolišu i javnom zdravlju, a Peking se pojavio kao najveći kritičar.

"Japan će nastaviti da pruža objašnjenja japanskom narodu i međunarodnoj zajednici na iskren način zasnovana na naučnim dokazima i uz visok nivo transparentnosti", rekao je Kishida na sastanku sa Grosijem.

Preko svoje ambasade u Japanu, Peking je rekao da izvještaj IAEA ne može biti "propusnica" za ispuštanje vode i pozvao na suspenziju plana.

TRETIRANA VODA

Japan kaže da je voda filtrirana kako bi se uklonila većina radioaktivnih elemenata osim tricijuma, izotopa vodika koji je teško odvojiti od vode. Tretirana voda će biti razrijeđena na znatno ispod međunarodno odobrenih nivoa tritijuma prije nego što bude puštena u Pacifik.

U prezentaciji održanoj stranim novinarima u Kini prošlog mjeseca, japanski zvaničnici su rekli da su nivoi tricijuma u tretiranoj vodi niži od onih pronađenih u otpadnoj vodi koju redovno ispuštaju nuklearne elektrane širom svijeta, uključujući Kinu.

Zvaničnici su rekli da su učinili višestruke i ponovljene pokušaje da Pekingu objasne nauku koja stoji iza stava Tokija, ali su njihove ponude ignorisane.

Kina je u utorak rekla da je japansko poređenje nivoa tricijuma u tretiranoj vodi i otpadnoj vodi "potpuno zbunjujući koncept i zavarava javno mnijenje".

"Ako je japanska strana sklona da ide svojim putem, ona mora snositi sve posljedice", navodi se u saopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova, dodajući da "žali" što je IAEA "prebrzo objavila" svoj izvještaj.

Grossi će u srijedu posjetiti fabriku u Fukušimi. Nakon svog putovanja u Japan, on će se uputiti u Južnu Koreju, gdje su potrošači kupovali morsku sol i druge artikle prije puštanja vode.

Također se očekuje da će posjetiti Novi Zeland i Kukova ostrva u pokušaju da ublaži zabrinutost oko plana, navode mediji.

XS
SM
MD
LG