Linkovi

Janet Yellen postala prva sekretarica za finansije SAD


Treasury secretary nominee Janet Yellen speaks after US President-elect Joe Biden announced his economic team at The Queen Theater in Wilmington, Delaware, on December 1, 2020. (Photo by Chandan KHANNA / AFP)
Treasury secretary nominee Janet Yellen speaks after US President-elect Joe Biden announced his economic team at The Queen Theater in Wilmington, Delaware, on December 1, 2020. (Photo by Chandan KHANNA / AFP)

Janet Yellen potvrđena je ubjedljivom većinom glasova u Senatu kao prva žena - sekretar za finansije u američkoj istoriji. Odmah je započela saradnju sa Kongresom na paketu pomoći pogođenima koronavirusom, razmatranju američke politike sankcija i jačanju finansijske regulative.

Senat je glasao 84-15 za potvrdu Yellen, a svi glasovi "protiv" potekli su sa republikanske strane, od kojih je nekoliko senatora izrazilo zabrinutost zbog plana predsjednika Joea Bidena o paketu pomoći pogođenima pandemijom u vrijednosti od 1,9 hiljada milijardi dolara, kao i planova koji se odnose na poreze i potrošnju.

Lider senatske većine Chuck Schumer izjavio je da je Yellen po drugi put ušla u istoriju, sedam godina nakon što je postala prva žena na čelu američkih Federalnih rezervi.

"U Sekretarijatu za finansije postoje dugi hodnici gdje vise portreti svih 77 sekretara - 77 muškaraca - počevši od Alexandera Hamiltona", napisao je on na Twitteru. "Oduševljen sam što sam danas glasao za Jenet Yellen i što se tom hodniku dodaje prvi portret jedne žene."

Yellen će imati ključnu ulogu u saradnji sa Kongresom na sprovođenju Bidenovog plana finansijske pomoći pogođenima koronavirusom, i njegovim obećanjima da će uložiti 2.000 milijardi dolara u infrastrukturu, projekte zelene energije i istraživanja da se ojača konkurentnost američkih kompanija.

Sekretarijat za finansije će nadzirati Bidenove planove da pomogne u finansiranju tih inicijativa, podizanjem korporativne poreske stope na 28% sa 21% i povećanjem poreza za Amerikance koji zarađuju više od 400.000 dolara godišnje.

Republikanci su izrazili zabrinutost zbog troškova i povećanog zaduživanja i vratili se finansijskom konzervativizmu, nakon što su za vrijeme Trumpovog mandata dozvolili povećanje deficita poreskim olakšicama iz 2017. i izdvajanjem skoro 5.000 milijadi dolara za pomoć pogođenima koronavirusom.

Na pretresu za potvrdu prošle nedjelje, Yellen je poručila senatorima da treba da povećaju minimalnu nadnicu i "naprave veliki gest" paketom pomoći, jer u protivnom rizikuju da dođe do još bolnije recesije kao posljedica pandemije.

Potvrda Yellen manje od sedam dana nakon što je Biden stupio na položaj je brza po novijim standardima. Njen republikanski prethodnik Steven Mnuchin potvrđen je tek tri nedjelje poslije Trumpove inauguracije 2017. glasanjem po partijskoj liniji.

Yellen, koja je ekonomista po profesiji i predavala je na Univerzitetu Californijie u Berkeleyju, predstavljaće Bidenovu administraciju u globalnim finansijskim pitanjima.

Ona će biti na čelu velikog sekretarijata u čije dužnosti spada nadzor rada poreske službe, donošenje politike o regulativi banaka, i održavanje kontakata administracije sa Wall Streetom.

XS
SM
MD
LG