Linkovi

Galaksija koje bi trebalo da nema


Zbirka od 19 spiralnih galaksija, gledanih licem u lice, iz svemirskog teleskopa James Webb
Zbirka od 19 spiralnih galaksija, gledanih licem u lice, iz svemirskog teleskopa James Webb

Zahvaljujući teleskopu James Webb, naučnici otkrili galaksiju koja ne treba postojati.

Nova galaksija je otkrivena je slučajno na slikama snimljenim svemirskim teleskopom James Webb (JWST) u svemiru.

Naučnici vole svemirski teleskop James Webb jer im omogućava da posmatraju svemir na način koji do sada nije bio moguć i otkrivaju nove stvari. Tim sa Državnog univerziteta Arizona otkrio je patuljastu galaksiju koja je nazvana PEARLSDG. Astronomi su je primijetili dok su posmatrali skupinu drugih galaksija, pri čemu se patuljasta galaksija iznenada se pojavila na području svemira gdje naučnici nisu ništa očekivali vidjeti. Galaksija nije bila primarni cilj posmatranja, pa naučnici kažu da je „slučajno otkrivena“.

PEARLSDG imala je neka čudna svojstva koja istraživači nisu očekivali, budući da nije stvarala nove zvijezde, objavljeno je novom radu u časopisu Astrophysical Journal Letters .

„Mirna galaksija“: galaksija koja nema uobičajene karakteristike

Tim Carleton, pomoćni istraživač na Državnom univerzitetu Arizona, predvodi tim astronoma koji je otkrio ovu patuljastu galaksiju.

Galaksije su povezane gravitacijom i sastoje se od zvijezda i planeta, s ogromnim oblacima prašine i plina, kao i tamnom materijom. Patuljaste galaksije najbrojnije su galaksije u svemiru i po definiciji su male s niskom svjetlošću. Imaju manje od 100 miliona zvijezda. Za razliku od njih, naša galaksija, Mliječni put, ima gotovo 200 milijardi zvijezda.

Nedavna posmatranja patuljastih galaksija izvan dosega prethodnih velikih spektroskopskih istraživanja sugerišu da naše razumijevanje ovih tipova galaksija galaksija možda nije potpuno.

U nedavno objavljenoj studiji, Carleton i njegov tim prvotno su posmatrali skupinu galaksija kao dio PEARLS projekta (sktraćenica od JWST Prime Extragalactic Areas for Reionization and Lensing Science).

Patuljasta galaksija, PEARLSDG, pojavila se u nekim JWST slikama tima. Međutim, ona nije imala uobičajene karakteristike patuljaste galaksije koje bi naučnici očekivali vidjeti. Nema interakcija s obližnjom galaksijom, ali isto tako ne stvara nove zvijezde. Ispostavilo se da je zanimljiv slučaj izolirane mirne galaksije.

„Ovi tipovi izoliranih mirnih patuljastih galaksija zapravo nisu viđeni ranije osim u relativno malo slučajeva. Nije ih stvarno očekivati s obzirom na naše trenutno razumijevanje evolucije galaksija, pa činjenica da vidimo ovaj objekt pomaže nam poboljšati naše teorije o formiranju galaksija", rekao je Carleton. „Općenito, patuljaste galaksije koje su same, nastavljaju stvarati nove zvijezde."

Udaljena 98 miliona svjetlosnih godina

Do sada, astronomsko razumijevanje evolucije galaksija pokazivalo je izoliranu galaksiju koja nastavlja stvarati mlade zvijezde ili ima interakciju s masivnijom galaksijom. Ali PEARLSDG ne radi ništa od toga, odnosno, prema našem dosadašnjem poimanju galaksija, ne bi trebala ni postojati.

Naučnici su otkrili još neke neobičnosti ove galaksije. Pojedinačne zvijezde mogu se posmatrati na slikama tima JWST-a. Ove su zvijezde svjetlije. Prema ovome, PEARLSDG je jedna od najudaljenijih galaksija čije zvijezde koje možemo vidjeti s ovom razinom detalja.

Svjetlina ovih zvijezda omogućuje astronomima da mogu izmjeriti njihovu udaljenost, koja iznosi 98 miliona svjetlosnih godina. Ovo otkriće mijenja astronomsko razumijevanje formiranja i evolucije galaksija. Sugeriše i mogućnost da mnoge izolirane mirne galaksije čekaju da budu identifikovane, a JWST ima alate za to.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG