Linkovi

James Steinberg: 'Hrvatska kao vodeća zemlja regije treba čvrsto zauzeti svoje mjesto u euroatlantskoj zajednici'


Zamjenik američke državne tajnice James Steinberg
Zamjenik američke državne tajnice James Steinberg

Zamjenik američke državne tajnice je kazao kako je Slovenija izrazito pozitivan model, kao i Hrvatska, za ostatak zapadnog Balkana, naglašavajući da druge zemlje regije iz njihovih primjera mogu vidjeti da postoji prilika i otvoren put i za njih

Zamjenik američke državne tajnice James Steinberg od 6. do 8. travnja posjetit će Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Kosovo. O svom skorom putovanju govorio je u Foreign Press centru u Washingtonu.

Na pitanje o napretku Slovenije i Hrvatske u rješavanju otvorenih pitanja kroz sporazum o arbitraži, kazao je da će Sjedinjene Države učiniti sve da ohrabre obje zemlje da konstruktivno surađuju na tom putu gdje su već postigle napredak.

Ne samo Hrvatska, već i Slovenija i svi drugi će imati koristi ako se Hrvatska pridruži Europskoj Uniji - rekao je James Steinberg, te dodao: "Mi mislimo da se članstvo Hrvatske u Europskoj uniji slaže s njezinim prošlogodišnjim primanjem u NATO, kao važan korak da Hrvatska kao vodeća zemlja regije, čvrsto zauzme svoje mjesto u euroatlantskoj zajednici."

Zamjenik američke državne tajnice je kazao kako je Slovenija izrazito pozitivan model, kao i Hrvatska, za ostatak zapadnog Balkana, naglašavajući da druge zemlje regije iz njihovih primjera mogu vidjeti da postoji prilika i otvoren put i za njih.

James Steinberg je rekao da će u Sarajevu izraziti potporu i ohrabrenje za daljnji napredak u političkim reformama, uoči izbora u listopadu: "Pozivamo vladu i čelnike da rade zajedno na način koji koristi svim građanima Bosne i Hercegovine, nastavljajući s napretkom na integraciji BiH u Europu i euroatlantske institucije. Ne želimo vidjeti da BiH zaostaje za svojim partnerima u regiji, ona zaslužuje da bude u istom rangu kao ostali i učinit ćemo sve da to omogućimo".

Gospodin Steinberg je kazao kako je ohrabren potezima Srbije u zadnjih godinu dana, ali da američka administracija očekuje da Beograd nastavi suradnju s haškim tribunalom te da učini sve kako bi se uhitila dva posljednja bjegunca - Ratko Mladić i Goran Hadžić.

XS
SM
MD
LG