Linkovi

James Steinberg: BiH još uvijek veliki izazov


Zamjenik američkog državnog sekretara James Steinberg
Zamjenik američkog državnog sekretara James Steinberg

Mislim da je predsjednik Srbije Tadić igra važnu u pomoći BiH da krene naprijed, kaže zamjenik američkog državnog sekretara James Steinberg, u intervjuu za Glas Amerike. Gospodin Tadić, govori Steinberg, takodjer naglašava smatra kako Boris Tadić poštuje dejtonsku teritorijalnu podjelu, naglašava da ne želi podjelu Bosne, te da ne vidi Republiku Srpsku kao dio Srbije, što je, kaže Steinberg, vrlo pozitivno.

Zamoljen da se osvrne na nedavnu posjetu Sarajevu i Balkanu uoćenito I iznese svoje dojmove, , zamjenik americkog državnog sekretara James Steinberg kaže:

Situacija je kompleksna. Neki problemi su imali pozitivan ishod, ali još uvijek ima neriješenih problema.

Mislim da je pozitivan znak to da su lideri regije pristali na zajedničko pronalaženje rješenja, kao i suradnja Amerike i Europe kao partnera u procesu približavanja ovih zemalja euroatlantskim integracijama. Vidjeli smo pomak i na drugim poljima. Preko vikenda smo mogli vidjeti rezultat referenduma u Sloveniji gdje su ljudi poduprli arbitražni sporazum, što je za Hrvatsku korak naprijed na putu ka ulasku u EU. Pomak su i zajednički pregovori lidera, pozitivno je da su svi pristali sjesti za jedan stol, što je dalo priliku predstavnicima s Kosova i Srbije da se nađu na istom mjestu.

govori James Steinberg, i dodaje:

Ali imamo i velikih izazova, recimo u Bosni I Hercegovini. Vidjeli smo korak naprijed sa članstvom u MAP-u, ali još je mnogo stvari koje bi se mogle učiniti čak i u tom procesu, kako bi mogli krenuti naprijed sa godišnjim nacionalnim planom, sa riješavanjem pitanja nacionalne obrane. Mora se posvetiti više pažnje i povećavanju svijesti o nužnosti ustavnih promjena.

Moraju se riješiti problemi oko imena u Makedoniji, oko izbornih nepravilnosti u Albaniji, Srbija mora riješiti svoje probleme, tako da regija može napredovati na putu ka EU. Znači ima dobrih vijesti, ali nas čekaju i važni izazovi.

Na pitanje koje su to stvari koje se najprije trebaju mijenjati u regiji, zamjenik američkog državno sekretara kaže:

Mislim da nema prioriteta, ali ima nekih stvari koje bi se trebale riješavati brže od drugih. Veoma je važno da Bosna ostane u miru sa svojim susjedima. Narod Bosne i Hercegovine očekuje i razumije da su i oni dio pokreta naprijed. Rizično je ostaviti Bosnu da kaska jer politički lideri ne mogu donositi nagle odluke, nego moraju polako primicati zemlju ka NATO-u i EU, kaže Steinberg, a na pitanje može li Beograd biti u pomoći kada je boljitak BiH u pitanju, govori:

Apsolutno. Mislim da je predsjednik Tadić odigrao važnu ulogu. On je naglasio da poštuje dejtonsku teritorijalnu podjelu, naglasio je da ne želi podjelu Bosne, te da ne vidi Republiku Srpsku kao dio Srbije. To je bitan signal za regijske lidere, da prihvate Bosnu kao državu i da rade u tom okviru. Tadić ima kredibiltet među srpskim liderima u Bosni, što pomaže, i smanjuje mogućnost nesigurnosti. Također je podupirao SAD i EU u nastojanjima da ujedini stranačko vodjstvo . No, moram istaknuti i Hrvatsku. Premijerka Kosor je igrala važnu ulogu u poticanju Hrvata u Bosni da idu zajedno naprijed, a Crna Gora predvođena Djukanovićem je također pomogla Bosni i Hercegovini da prevaziđe probleme, zaključuje u razgovoru za Glas Amerike zamjenik američkog državnog sekretara, James Steinberg.

XS
SM
MD
LG